ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elev în clasa a VII-a, pasionat de istorie și lectură. Și patriot, la fel ca bunicul. Așa se prezintă Matei, un puști de 13 ani, care crede că a-ți iubi țara nu înseamnă doar să aplauzi la parada de 1 Decembrie.

Ce înseamnă 1 Decembrie pentru elevul Matei? „Este Unirea României, Unirea Mare, această Unire cred că a adus lucruri pozitive. Nu știu cum ar fi fost o Românie neunită”, spune Matei Trandafir, elev.

Dar știe sigur altceva:

„Sunt patriot, dar a fi patriot nu înseamnă doar a zice că ești patriot. Trebuie să dovedești asta prin ce faci. Eu încerc să mă mulțumesc cu ce am, chiar dacă în România nu cred că poți să fii 100% mulțumit”, răspunde el.

Este lecția învățată în primul rând de la bunicul, cel mai patriot român pe care îl știe Matei. De pasul de la teorie la practică se ocupă cu grijă părinții puștiului.

„I-am explicat întotdeauna că patriotismul nu e o noțiune abstractă, ci are foarte mare legătură cu ceea ce ești și ceea ce faci”, afirmă Corin Trandafir, tatăl lui Matei, potrivit digi24.ro.

„Cred că trebuie neapărat să fie foarte corect și în faptele lui și în principiile lui și să fie foarte constant cu ceea ce vrea să facă. Asta îl va defini ca adult”, adaugă Adina Trandafir, mama lui Matei.

Din evenimentele recente din viața publică, a înțeles că mulți români vor să schimbe lucrurile care merg prost sau nu merg deloc în țară:

„Primul lucru este să nu își dorească lucrurile de la bun început, brusc. Al doilea lucru este să rămână optimiști și să nu se dea bătuți, și al treilea lucru n-ar mai trebui să voteze pentru cine nu trebuie. Pentru că votul este ceva foarte prețios pe care nu îl poți da oricui.”

Copilul scrie o carte despre viața în România, așa cum o vede el acum. Titlul ales este "Liber pentru o vară".