Elev în clasa a VII-a, pasionat de istorie și lectură. Și patriot, la fel ca bunicul. Așa se prezintă Matei, un puști de 13 ani, care crede că a-ți iubi țara nu înseamnă doar să aplauzi la parada de 1 Decembrie.

Ce înseamnă 1 Decembrie pentru elevul Matei? „Este Unirea României, Unirea Mare, această Unire cred că a adus lucruri pozitive. Nu știu cum ar fi fost o Românie neunită”, spune Matei Trandafir, elev.

Dar știe sigur altceva:

„Sunt patriot, dar a fi patriot nu înseamnă doar a zice că ești patriot. Trebuie să dovedești asta prin ce faci. Eu încerc să mă mulțumesc cu ce am, chiar dacă în România nu cred că poți să fii 100% mulțumit”, răspunde el.

Este lecția învățată în primul rând de la bunicul, cel mai patriot român pe care îl știe Matei. De pasul de la teorie la practică se ocupă cu grijă părinții puștiului.

„I-am explicat întotdeauna că patriotismul nu e o noțiune abstractă, ci are foarte mare legătură cu ceea ce ești și ceea ce faci”, afirmă Corin Trandafir, tatăl lui Matei, potrivit digi24.ro.

„Cred că trebuie neapărat să fie foarte corect și în faptele lui și în principiile lui și să fie foarte constant cu ceea ce vrea să facă. Asta îl va defini ca adult”, adaugă Adina Trandafir, mama lui Matei.

Din evenimentele recente din viața publică, a înțeles că mulți români vor să schimbe lucrurile care merg prost sau nu merg deloc în țară:

„Primul lucru este să nu își dorească lucrurile de la bun început, brusc. Al doilea lucru este să rămână optimiști și să nu se dea bătuți, și al treilea lucru n-ar mai trebui să voteze pentru cine nu trebuie. Pentru că votul este ceva foarte prețios pe care nu îl poți da oricui.”

Copilul scrie o carte despre viața în România, așa cum o vede el acum. Titlul ales este "Liber pentru o vară".


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews