ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din 30 octombrie, de când cu tragedia din clubul Colectiv, Facebook-ul a intrat în fibrilaţie. Multe mesaje emoţionale, multă activitate. În mod curios, cei mai activi erau în cazul contului meu câţiva dintre "prietenii” pe care nu-i cunoşteam. Ştiţi fenomenul, primeşti periodic cereri de prietenie din partea unor anonimi iar pe unele le mai şi accepţi, fie din grabă, fie pentru pentru că ce postează la ei pe pagină ţi se pare inofensiv. Ei bine, după avalanşa de postări anti-guvernamentale, pro-revoluţionare, anti-ortodoxism, n-am mai rezistat şi l-am făcut securist pe un astfel de postac din lista mea de prieteni. Paul Aelenei se numea individul şi...iniţial am crezut că şi-a şters contul pentru că îmi apărea ca inaccesibil. Păcat, tocmai mă gândisem să fac nişte capturi de pagină. Apoi mi-am dat seama că pur şi simplu mă blocase. Cum nu-mi dispăruse curiozitatea, l-am căutat de pe contul Facebook al unui amic şi ce să vezi, Paul Aelenei exista în continuare pe Facebook, posta zor nevoie şi avea...3500 de prieteni! Acum, ce om normal are 3.500 de prieteni în listă? Cum poţi manageria aşa ceva? Ma rog, asta dacă nu-ţi propui doar să lansezi mesaje şi nu-ţi pasă de ce pun alţii...Cineva care poate livra conţinut pentru 3.500 de persoane e o forţă pe net.
 
Să facem acum câteva calcule simple. Mă împiedică cineva să cred că Paul Aelenei este unic şi că postacul care stă la bază nu are şi alte pseudonime? Dacă ar avea încă 5 ar rezulta că o singură persoană cu mesaje bine închegate şi direcţionate ar putea să comunice cu 17.500 de feisbucisti. Dar dacă am avea 200 de astfel de Paulici, cât o divizie medie de call-center, mesajele lor ar ajunge la 200 x 5 x 3.500=3,5 milioane de persoane, cam cât numărul de conturi active de Facebook în România (4 milioane) din totalul celor 7 milioane de conturi deschise. 

Bine, mă veţi contrazice, dar cum se poate că toate aceste conturi accesate de raspandaci să fie diferite, cum obţin ei toate aceste adrese distincte pe care să le pistoneze sub diferite pseudonime pentru a fi acceptaţi că prieteni? Păi, mă gândesc că există o bază de date cu conturile de Facebook active la nivel naţional. Nu ştiu cine ar putea să aibă acces la aceasta în afara de administratorii reţelei Facebook de la mama ei din SUA, nu ştiu dacă STS, divizia electronică din SRI, etc. Nu ştiu dacă această baza de date se poate livra în baza bunei colaborări din cadrul NATO a serviciilor secrete sau dacă se poate obţine fără voie de securiştii noştri. Ştiu însă cum se explică revoluţiile portocalii din ultima vreme şi miracolul reţelelor de socializare cu care ne-am confruntat în noiembrie 2014 şi octombrie-noiembrie 2015 în România. Şi nici nu e nevoie ca toată lumea să îmbrăţişeze instant mesajele bine ţintite şi livrate pe reţele de socializare. Efectul de contagiune se obţine treptat, după ce câştigi de partea ta o masă critică. Şi cum să nu rezonezi la mesaje nobile de genul-fără corupţie, fără partide şi găşti politice, jos guvernul, etc, etc? Sau, după caz-să răzbunăm diaspora care e umilită la ambasade, oamenii leşină la cozi, etc, etc? 
 
Ce puteţi face individul pentru a reduce riscul de a fi manipulaţi pe Facebook? În primul rând ştergeţi-va toţi prietenii "necunoscuţi”. Apoi, observaţi dacă postacii care va agasează cu mesaje mobilizatoare au cumva un cerc de sute sau mii de prieteni. Dacă da, şansele de a fi raspandaci de profesie sunt mari.