ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Concentrare de forțe navale ale Aliantei Nord-Atlantice în largul coastelor noastre, pe fondul tensiunilor între Occident și Rusia.

Începand de azi și până pe 22 iulie, NATO desfășoară în Marea Neagră unul dintre cele mai ample exerciții militare ale Alianței, la care participă și forțe din România.

Marina americană a trimis una dintre cele mai puternice nave ale sale, crucișătorul USS Hue City, care a tranzitat duminică Bosforul, dar și distrugătorul USS Carney, dotat cu un sistem anti-rachetă AEGIS similar celui instalat la Deveselu.

Și Marina Regală britanică a trimis una dintre cele mai moderne nave ale sale, distrugătorul HMS Duncan, care a participat la operațiuni împotriva Statului Islamic și este, în acest moment, nava-amiral a grupului maritim NATO din Marea Neagră și Mediterană.

La aplicația militară vor mai participa, printre altele, și forțe speciale din cadrul marinei americane. În total, vor fi implicați circa 800 de marinari și puscasi marini americani, pe lângă forțe din alte țări. Practic, este cea mai puternică prezență navală NATO de până acum în largul coastelor noastre.

Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale, exercițiul multinațional Sea Breeze 17 va avea loc pe teritoriul Ucrainei și în apele teritoriale ale Mării Negre. Aplicația militară vizează un scenariu specific unei operații de răspuns la criză, iar la acesta vor participa militari din Belgia, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, SUA, Turcia, precum și unele țări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (Georgia, Republica Moldova, Suedia și Ucraina).

La Sea Breeze 17, România este reprezentată de Fregata „Mărășești”, Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”, un detașament de infanterie marină, un detașament de scafandri de luptă și ofițeri de stat major. Exercițiul este coordonat de către Forțele Navale ale SUA în Europa (NAVEUR).

Un al doilea exercitiu, Breeze 17 se va desfășura, în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale ale Mării Negre, iar România participă cu Fregata „Regele Ferdinand” și Nava Purtătoare de Rachete „Zborul”, alături de alte nave militare din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, România și Turcia.

„Prezența militarilor din Forțele Navale Române la exercițiile multinaționale din Marea Neagră contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la dezvoltarea interoperabilității dintre militarii români și partenerii străini”, afirmă comunicatul Forțelor Navale.