ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese și cusătorese, scrie Zf.ro.

Acționarii companiei susțin că au luat această decizie din cauza majorării costurilor de producție prin creșterea salariului minim precum și deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului.

Compania, cu un total de aproape 1.400 de salariați în două fabrici și un birou de design, lucrează doar cu clienți din Marea Britanie.

„Nu suntem împotriva creșterii salariului minim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuși, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari și lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producție prea mare în Romania", a declarat Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operațional al Alison Hayes și unul dintre acționari.

Producătorul, care mai deține în orașul din județul Ialomița un centru de design de 220 de oameni, este cel mai mare angajator din Urziceni. Orașul amplasat la doar 60 de kilometri de București numără circa 15.000 de locuitori.

„Doar producția o închidem, deci vom renunța la 350 de angajați. Rămăn restul de 200-220 de oameni. O altă fabrică, cea din Buzău, va prelua o parte din comenzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.”, au mai spus oficialii companiei.

Nicolas Georghiades spune că la Urziceni croitorii și cusătorii primeau 1.800 - 2.000 de lei brut (1.300 - 1.435 de lei net), aici fiind realizate cele mai scumpe și complicate produse.

De regulă în industria textilă salariile plătite sunt de multe ori apropiate de salariul minim. Pe piața locală salariul minim brut a ajuns începând cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o nouă majorare. Salariul minim pe economie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.