Cele mai periculoase drumuri din România

Șoselele din România pe care au loc cele mai multe accidente rutiere sunt DN1, DN2 și DN7, susține un raport al Ministerului Transporturilor. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al numărului deceselor cauzate de accidentele rutiere.
Drumurile naționale din România pe care au loc cele mai multe accidente rutiere sunt DN1, DN2 și DN7, în contextul în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al numărului de decese cauzate de accidentele rutiere, potrivit datelor transmise miercuri de către reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, în cadrul unei conferințe în care a fost prezentată Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2016 - 2020, adoptată acum aproape două luni de către Guvern.
În 2015, în România au murit 95 de persoane în accidente rutiere la fiecare milion de locuitor, de aproape două ori mai mult decât media Uniunii Europene, de 51,5 decese, potrivit datelor Eurostat.
Drumul cu cele mai multe accidente din România este DN1, lung de 643 de kilometri, care face legătura între București și vama cu Ungaria prin Valea Prahovei. Tronsonul situat între Comarnic și Brașov este unul dintre cele mai aglomerate din țară.
Un alt drum cu probleme este DN7, lung de 525 de kilometri, care leagă Capitala de vama Nădlac prin Valea Oltului. Tronsonul cu cele mai multe incidente este cel care traversează Valea Oltului, deseori blocat din cauza accidentelor, căderilor de pietre, inundațiilor și alunecărilor de teren.
Pe lista neagră se află și DN2, lung de 450 de kilometri, care face legătura între București și Siret. Drumul este deseori aglomerat, în special pe tronsonul București-Focșani, pentru că este singura cale importantă ce face legătura între Capitală și Moldova.
Prin noua strategie națională care vizează creșterea siguranței rutiere în perioada 2016-2020, autoritățile mizează pe scăderea cu o treime a numărului de persoane decedate în urma accidentelor rutiere, de la 1.818 în 2014 până la 1.188 în 2020.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre
Secțiuni: Social
Locații: România
Subiecte: Drumuri România
Organizații: Ministerul Transporturilor
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)