ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Apropo de carantină, în sens etimologic. Carantină înseamnă „40 de zile”: atât dura carantina în vechime.

Dacă o punem în relație cu Postul Paștilor și cu ispitirea Domnului de către vrăjmaș, vom vedea că, înainte de ispitire, Mântuitorul Hristos a postit timp de 40 de zile, post aspru, în deșert. Apoi vrăjmașul l-a pus la încercare cu cele trei ispite.

Prima dintre ispite este foamea. Am văzut-o și noi atunci când ne-am repezit, cu toții, să golim rafturile supermarketurilor și să facem provizii. Nu doar în România, ci în toată lumea. Prima amenințare care a planat asupra lumii, înainte ca pandemia să devină o realitate, a fost cea a foamei.

Cum răspunde Hristos acestei ispitiri? „Scris este că nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu.” Așadar, dacă ar fi să-i urmăm lui Hristos, răspunsul pentru această ispitire este Evanghelia, care este arma regală, Cuvântul lui Dumnezeu.

A doua este ispita puterii. Am văzut-o și o vedem prin măsurile represive care apasă asupra întregii lumi, măsuri care dau puteri quasi-totalitare unei mâini de oameni. Deocamdată, pentru o situație „de criză”.

Cum răspunde Domnul aici? „Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: «Domnului Dumnezeului tău să te închini și numai Lui Unuia să-I slujești».” Așadar, urmându-l pe Hristos trebuie să ne amintim că suntem datori să-i dăm cezarului ce-i al cezarului, însă ne este interzis să-l venerăm pe cezar. Adică să facem din stat și din puterea seculară un idol, cum fac mulți dintre „progresiști”.

A treia este să-l ispitești pe Dumnezeu. Am văzut-o prin atacurile dezlănțuite de la începutul postului împotriva Euharistiei, care este trupul și sângele lui Hristos. De fapt, este chiar Hristos.

Cum răspunde Domnul acestei ispitiri? „Și răspunzând, Iisus i-a zis: S-a spus: «Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău»". Prin urmare, dacă îi urmăm lui Hristos, trebuie să răspundem ferm, dar cu blândețe că este nebunie să Îl ispitim astfel pe Dumnezeu.

După o veche tradiție, locul din pustie unde a fost ispitit Mântuitorul este Muntele Carantaniei. Cele trei ispite ale acestui post și ale acestei carantine sunt aceleași cu care dușmanul l-a încercat pe Hristos: ispita foamei, a puterii și ispitirea lui Dumnezeu. Răspunsurile le găsim chiar în Evanghelie, al cărui exemplu toți creștinii sunt datori să îl urmeze

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews