ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lupta cei care vor să aibă un magazin în penitenciar este foarte mare, iar unele firme plătesc chirii ce le depășesc și pe cele din centrul Capitalei, dar comercianții au mii de clienți asigurați. De exemplu, pentru magazinul din Penitenciarul Rahova, chiria depășește 19.000 de euro, iar la Jilava, ajunge la aproape 6.000 de euro, anunță Mediafax.

Interesul pentru obținerea unui spațiu de câțiva zeci de metri rămâne ridicat, pentru că deținuții au dreptul să cumpere de la aceste magazine, săptămânal, în limita a jumătate din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, țigări și alte bunuri.

Pe primul loc în topul chiriilor pentru magazinele din închisoare se situează, detașat, Penitenciarul Rahova. SC Nelu&Rodica SRL, firma care a câștigat licitația pentru spațiul comercial din penitenciar, plătește lunar o chirie de 442 de euro pe metru pătrat, potrivit unui răspuns al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Astfel, pentru cei 44 de metri pătrați ai magazinului, firma plătește 19.448 de euro pe lună. De asemenea, SC Nelu&Rodica SRL mai plătește aproximativ 1.500 de euro pentru un spațiu de 34 de metri pătrați pe care îl folosește ca depozit.

 Astfel, SC Nelu&Rodica SRL are asigurați peste 1.402 "clienți" - deținuți în Penitenciarul București Rahova, la care se adaugă 73 de persoane încarcerate în Penitenciarul Spital București Rahova, conform datelor afișate, în 3 decembrie, pe site-urile unităților.

La Penitenciarul București Jilava, SC Zodia Prod Com SRL, firma care a câștigat, în octombrie 2014, licitația pentru spațiul comercial din unitatea de detenție, plătește pentru fiecare din cei 46,44 metri pătrați 126 de euro pe lună. Astfel, reprezentanții societății dau 5.851 de euro pe lună. Aceeași societate plătea, la sfârșitul anului 2013, câte 120 de euro pe lună pe metru pătrat pentru magazinul din închisoarea din București. În Penitenciarul București Jilava erau încarcerați, în 3 decembrie, 1.364 de deținuți, potrivit site-ului unității.

Pentru spațiul comercial din Penitenciarul Spital București Jilava, SC Best Top Prosper SRL plătește lunar o chirie de 4.186 de lei, respectiv aproximativ 950 de euro. Practic, firma achită câte 200,78 de lei pentru fiecare dintre cei 20,85 metri pătrați.

 Pentru cele trei spații comerciale din Penitenciarul Iași, SC Tara Technology plătește lunar 9.328 de lei (aproximativ 2.115 de euro) pentru 84,8 metri pătrați. Însă, firma are asigurați 1.439 de "clienți", câți deținuți sunt încarcerați în prezent în Penitenciarul Iași.

Reprezentanții firmei SC L&M Fresh Distribution SRL, care au închiriat cele două spații comerciale din Penitenciarul Timișoara, plătesc 750,2 lei pe metru pătrat. Astfel, pentru cei 39,99 metri pătrați, societatea plătește 29.993 de lei, respectiv aproximativ 6.800 de euro. Contractul de închiriere expiră pe 31 decembrie 2015. În Penitenciarul Timișoara erau încarcerate, în 3 decembrie, 967 persoane care executau pedepse privative de libertate.

SC Setacio Invest SRL Gherla a câștigat licitația pentru cele două spații comerciale din Penitenciarul Gherla și pentru cel de la secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Cele două spații din Penitenciarul Gherla au o suprafață totală de 96,62 metri pătrați, iar chiria ajunge la 12.077 de lei (aproximativ 2.740 de euro), respectiv 125 de lei pe metru pătrat.