Un fapt cu adevărat fără precedent are loc în aceste zile în România. Părinții unei victime decedate în incendiul de la Colectiv sunt somați să restituie banii pe care statul român i-a dat drept ajutor de înmormântare.

Ruxandra Geambașu și-a pierdut fiica în incendiul de la Colectiv. Este vorba despre o fată care plănuia să facă o carieră în arhitectură și care, într-un final, s-a hotărât să nu plece din țară, deși performanțele de la școală i-ar fi permis lejer.

"Ajutorul de înmormântare a fost de 1.800 de RON, primit anul trecut. La opt luni distanță de la acest moment, îmi pare rău că nu am păstrat plicul, am primit de la Ministerul Muncii, de la Casa de Pensii, o hârtie din care nu am dedus despre ce este vorba, eram rugați să ne prezentăm în legătură cu lămuriri pentru acest ajutor. Trebuia să ducem certificatul de naștere al copilului... între timp apăruse și un certificat de deces, dar nu mai contează. Și un act medical din care să rezulte că nu poate să lucreze sau să meargă la studii. Statul este foarte riguros când este vorba să facă socoteli în favoarea lui. Zilele trecute s-a dus soțul meu la Casa de Pensii, unde a aflat că trebuie să dea înapoi acești 1.800 de lei. I s-a spus că un audit făcut anul trecut la Casa de Pensii a considerat că acest ajutor de înmormântare este un ajutor necuvenit. Ce mi s-a părut... l-au pus să dea o declarație că va da banii înapoi, eșalonat, din fericire, pentru că oricum nu aveam bani să îi dăm deodată, din declarația dictată acolo la Casa de Pensii, am și ciorna, și-a asumat faptul că a încasat acest ajutor necuvenit. Era de acord cu formularea. Probabil că nu l-a amenințat nimeni cu tortura, dar i s-a zis să facă și asta a făcut, așa cum a făcut timp de 60 de ani", a explicat Ruxandra Geambașu, în emisiunea Exces de Putere, la Antena 3.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews