ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 250 de persoane, reprezentând 0,17 la sută din numărul beneficiarilor indemnizațiilor de creștere a copilului, consumă o treime din bugetul alocat la nivel național. Cea mai mare indemnizație ajunge la 35.000 de euro, arată datele publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

După numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament - prin care cuantumul indemnizației de creștere a copilului a fost majorat la 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimul an înainte de nașterea copilului, adopția, încredințarea în vederea adopției, luarea în plasament sau în tutelă -  se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă.

În topul indemnizațiilor pentru creșterea și îngrijirea copilului, la nivel național, conduce o persoană din județul Sibiu, care primește lunar 159.084 de lei, circa 35.000 de euro. Ea a realizat venituri ca membru asociat sau persoană autorizată să desfășoare o activitate independentă, potrivit Ministerului Muncii.

Locul doi al topului realizat de Minister este ocupat de o persoană din București care încasează lunar 94.168 de lei, în timp ce pe locul trei se află o persoană din Constanța, care primește o indemnizație lunară de 74.693 de lei.

Limita minimă a indemnizației în România este 1.063 lei, reprezentând 85 la sută din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.

Media cuantumului, la nivel național, a fost de 1.404 lei, potrivit acelorași date.