ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit duminică seara, 18 decembrie 2016, la Reședința Patriarhală din București, trei grupuri de colindători din diferite zone ale țării noastre. Colindele populare și culte, interpretate de oaspeți, au exprimat bucuria Nașterii Domnului, dar și diversitatea artistică și spirituală a poporului român, potrivit ziarului Lumina.

Primii care au interpretat colinde și cântece tradiționale specifice Crăciunului la Reședința Patriarhală, duminică seara, au fost membrii Grupului tradițional folcloric „Colindători din toată țara”. Grupul folcloric, format din interpreți profesioniști de muzică populară, l-a colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel din partea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde tot duminică seara au susținut și un concert de colinde pentru credincioșii de acolo.

„Ne bucurăm că activitatea ­misionară a emisiunii «Magazin folcloric» de la Televiziunea ­TRINITAS, pe care o reprezentați, este nouă, foarte intensă și mult apreciată. Ne bucurăm că adesea sunteți prezenți la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, sunteți contemporani cu construirea catedralei noi și reprezentați generația tânără, credincioasă și înțeleaptă, frumoasă și harnică. Sunteți apreciați că susțineți din când în când concerte care încântă sufletele celor prezenți și încu­rajați activitățile noastre bise­ricești, misionare și culturale”, a spus Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel.

În continuare, Grupul de colindători „Nihil Sine Deo” al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Dăeni, Protopopiatul Babadag, Episcopia Tulcii, au interpretat colinde tradiționale din Dobrogea. Colindătorii dobrogeni au fost pentru prima dată la Patriarhia Română. „Vă mulțumim pentru aceste frumoase cântări, unele nemaiauzite, dar și pentru pre­zența dumneavoastră, pentru că este prima dată când la Patriarhie vine un cor de colidători din Tulcea. Veniți dintr-o regiune cu o frumusețe rară, lăsată de la Dumnezeu, dar și cu oameni pașnici, care conviețuiesc împreună cu alte etnii”, a explicat Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României a fost colindat de un grup de maici de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț, care au cântat colinde culte, compuse de monahii de la această istorică mănăstire. „În general, în colinde se vorbește despre sate, despre orașe, dar puține colinde vorbesc despre schit și despre mănăstire. În seara aceasta am ascultat colinde care sunt creație proprie, specific mănăstirească, în care se vorbește despre bucuria viețuitorilor și viețui­toarelor din mănăstiri și schituri în preajma sărbătorii Nașterii Domnului. Credem că această atitudine nu numai că este corectă, dar și îmbucurătoare, deoarece îmbogățește patrimoniul cultural și spiritual izvorât din dragostea de Dumnezeu și de Biserică și adună în comuniunea bucuriei creștine parohiile și mănăstirile”, a arătat Prea­fericirea Sa. Toți ­colindătorii au primit de la Patriarhul României daruri.