ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul analist militar, col(r.) Ion Petrescu, a scris despre incidentele de la marșul unionist, confirmând practic cele afirmate de mai mulți martori pentru ActiveNews, vorbește de provocări și insinuează ideea că totul e parte a războiului „româno-român".

Acesta a scris pentru Adevărul câteva detalii care sprijină ideea existenței unei diversiuni care a început în fața „palatului premierului”.

„Mare diferență între cele trăite, de mine, la manifestația unioniștilor, și cele povestite de alții, la televiziuni cunoscute. Cum a fost la marșul pentru reîntregirea națională? Până la Piața Victoriei frumos, emoționant, un miting pașnic.

În fața palatului premierului a început diversiunea, care a reușit macularea unui ideal frumos.

1.La locul adunării inițiale, la Hanul lui Manuc, unde erau circa o mie de persoane, dominanți erau tinerii, cei mai mulți studenți din Republica Moldova, unii dintre ei fiind invitați, de George Simion la microfon. Vestea bună, dată în acest context, era că junii basarabeni vor iniția un referendum pentru unire, în 2018.

2.La microfon a fost și prima slăbiciune a organizatorilor, pentru că primul vorbitor pare a fi fost din partea unui partid, de care s-a delimitat imediat George Simion, liderul Acțiunii 2012.

3.S-a plecat frumos de la Hanul lui Manuc, s-a trecut cu steaguri fluturate și scandări unioniste prin Piața universității.

4.De aici apare și prima întrebare. De ce mai trebuiau întorși manifestanții în Piața Universității?

5.A urmat o deplasare plăcută, din Piața Universității la Piața Victoriei, cu steaguri fluturate, scandări unioniste, mulți juni bucuroși de evenimentul în sine.

6.La Piața Victoriei a început…diversiunea.

7. Brusc, fără nicio explicație, prin megafon, cel ce conducea manifestația a decis ca mulțimea, care se mărise de la Hanul lui Manuc, la Piața Victoriei, să revină, pe Calea Victoriei, în Piața Universității. O decizie lipsită de sens, din moment ce anunțase inițial că manifestanții vor rămâne în Piața Victoriei până va veni acolo Dacian Cioloș.

8.Jandarmii au fost prinși pe picior greșit și au alergat, cu sufletele la gură, pentru a bloca Calea Victoriei.

9.Ca din senin a apărut ceea ce părea a fi o femeie în vârstă, roșie în obraji, strigând contra basarabenilor și afirmând că Basarabia trebuie să rămână la…ruși.

10.Apoi un june cu un mare Tricolor încerca să scape de el, pentru ca să îl dea altcuiva, gest destul de semnificativ pentru deruta ce se dorea a fi instalată.

11.M-am apropiat de zidul format de jandarmi, pentru a vorbi cu George Simion, care nu răspundea la telefonul mobil, deja închis.

12.Acolo era un grup de robuști, unul dintre ei spunându-i celuilalt:"Hai să intrăm în ei!” Adică în jandarmi.

13. În SUA, unde am fost, pentru nerespectarea traseului aprobat, toți manifestanții care s-au abătut de la traseu ar fi fost săltați pe sus de poliția americană, fără nicio negociere la fața locului.

14. În mod ciudat, o voce afirma că ar fi bine să iasă o încăierare, să vină salvarea…

15. Am revenit în Piața Victoriei, acolo unde era locul aprobat pentru miting.

16. Cine a gândit diversiunea obținuse deja victoria. În "țarcul” metalic erau deja unioniști dispersați pe grupuri.

17. Au apărut doi tineri, cu drapele pe ei, care scandau aiurea, în timp ce românii prezenți se întrebau ce urmează.

18. Un imberb a anunțat că George Simion a fost arestat. Era clar, nu exista un lider secund și fără el, restul mulțimii părea ca o turmă de oi, fără cioban. Un lucru inadmisibil.

19. A apărut o Cosânzeană, cu păr de amazoană, picioare lungi și o portavoce îndemnând lumea să se ducă pe Calea Victoriei, traseu neaprobat, pentru negocieri cu jandarmii! Nebunie totală…

20. A fost momentul când am decis să plec, pentru că manifestația unioniștilor se transformase în altceva.

21. Ajuns acasă am urmărit scârbit comentariul lui Robert Turcescu de la B1TV, util poate campaniei unui partid, de a da jos guvernul actual.

22. Acum am înțeles cât de repede au acționat unii, cu alte manifestații, pentru a fi dat jos premierul Victor Ponta.

23. Dacă intenția serioasă a organizatorilor manifestației era să stea în Piața Victoriei până vine Dacian Cioloș, atunci este pur și simplu inexplicabilă, asta ca să fiu elegant, de ce brusc a fost manipulată mulțimea spre Calea Victoriei, spre uluirea jandarmilor și a multor demonstranți.

24. Că sunt alte scopuri o demonstrează și chemarea manifestanților la Piața Universității! Ce să facă acolo? Să planteze flori, ca minerii lui Iliescu?

25. Dăm vina pe ruși, pe germani, dar războiul româno-român continuă, mai nou și pe stradă.

26. Reîntregirea națională nu este jocul de biliard al unui singur om, nici al unei organizații, ci al unei națiuni inteligente, precum cea română.

27. Ceea ce am văzut astăzi a fost transformarea unei manifestații democratice, frumoase, în isteria unor juni cam de prea multe vreme neduși pe la cosânzene.

28. Nu așa se face Unirea.

29. Cineva îmi semnala prezența unui obișnuit al Pieții Universității, la acest marș. O fi unirea obiectiv de interes național, dar nu are nimic în comun cu batalioanele de asalt și cu cei de profesie manifestanți pe viață.

30. Nu ne iese reîntregirea dorită pentru că unora le place să aplice principiul dominoului. Dar domină, prost și regretabil, mulțimile naive.”, a scris Ion Petrescu în Adevărul.

Col.(r).Ion Petrescu a fost șeful biroului presă al M.Ap.N, Este vicepreședinte al Asociației "George C. Marshall – România”. Scrie atât în România, cât și în presa de peste Prut.

A fondat Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică, un think-thank autohton.

De ce ne-ați abandonat? Noi nu v-am uitat! Mesaj emoționant al basarabenilor pentru politicienii români. Marșul pentru Basarabia are loc sâmbătă, la București