ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României din București, a avut loc astăzi un eveniment dedicat Centenarului Unirii din 1918 și Zilei Poliției Române. 
 
Au fost expuse fotografii și documente de epocă care scot la lumină faptele incontestabile de eroism ale polițiștilor pe frontul primului război mondial. Cu acest prilej a fost lansat în prezența mai multor personalități și cea de-a opta carte semnată de comisarul șef Florin Șinca: „Poliția Română și Unirea din 1918”,. De asemenea a fost prezentat în premieră filmul documentar cu același nume, realizat de televiziunea Trinitas TV pe baza scenariului semnat de Florin Șinca. 

Comisarul șef Florin Șinca a spus că nu există niciun eveniment al Poliției Române care să nu fie legat de creștinism. De asemenea, acesta a mai spus că în zilele noastre trăim cu dorința unora de a băga marxism pe gâtul societății.
 
„Anul acesta avem o întreită bucurie. De ce? Pentru că după cum știm, 25 martie este Ziua Poliției Române pentru că pe drapelul din 1822 al agiei capitalei era icoana Buneivestiri. Practic, într-o viitoare carte și film o să demonstrez că nu a existat niciun eveniment în istoria acestei instituții fără creștinism.  Al doilea motiv: împlinim un veac de la Unirea din 1918. Ce a fost această Unire înfăptuită de pleavă cu arma pe front, de gloată, venită prin noroaie la Alba Iulia și de elita Țării, la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia – că pentru unii, inclusiv pentru unii din conducerea României de azi, Unirea înseamnă doar 1 decembrie 1918. 

Al treilea motiv de sărbătoare, poate mai puțin cunoscut, este că la 25 martie 1908, culmea, cu totul întâmplător, s-a înființat Direcțiunea Poliției și Siguranței Generale, IGPR-ul de azi. Un rezultat al acumulărilor instituționale. Această instituție care se formează atunci, cu licențiați și reforma marelui Lascăr (cel mai bun ministru de interne și la cum se arată vremurile nu se va mai naște un al doilea), acest reformator unic a reușit să facă o instituție pentru Statul Român.    

Pentru cinstirea trecutului acestor oameni am socotit și noi, cei din Poliția Română, să făptuim ceva demn de marii noștri înaintași. Nu ne-a obligat, nu ne-a plătit nimeni, pur și simplu așa am simțit, cât mai bate în pieptul nostru o inimă de români. Noi nu ne uităm camarazii pentru că în Poliție, după cum am spus și în film, este ca într-o familie. Ce frumoasă este adunarea aceasta, unde vedem și tineri elevi și studenți de la Școala "Vasile Lascăr” din Câmpina și de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”,  rezerviști, avem foarte multe personalități prezente. 
Scria Eminescu acum 100 de ani: „Nu ne-am păstrat în istorie că am fost mulți și puternici, ci pentru că fiecare dintre noi era mândru de munca înaintașului său”. Iar marele învățător al neamului nostru Nicolae Iorga spunea: „Este bine să le vorbim românilor de oamenii lor mari”. Zicere valabilă și în zilele acestea când ni se bagă pe gât marxismul cultural care urmează să niveleze cam tot, inclusiv incultura. 

Prin comemorarea celor care nu mai sunt noi trăim astăzi cu ei. Este ca la un parastas. Este o sărbătoare  dar comemorându-i suntem încă o dată cu ei. Aici se vede frumusețea uniformei polițienești și frumusețea neamului nostru, dragilor, esența lui creștinească.   

Mă adresez și elevilor și studenților polițiști, viitorul armei noastre, spunându-le că e musai să fie mândri că au ales această profesie care vine într-o frumoasă îmbrățișare cu învățătura creștină. 

Sunt ferm încredințat că oricare dintre colegii mei prezenți aici nu socotete Poliția o simplă profesie de conjunctură, ci o vocație. Este o profesiune pusă în slujba aproapelui, mai ales în slujba celui obidit. Am socotit mereu că o Poliție se clădește pe suflete mari, pe dăruire profesională, pe conștiințe înalte, pe cei căsătoriți cu munca și nu cu nevasta, pe cei cu inimă mare și cu credință tare. Să luăm aminte: lumea de mâine a Poliției și lumea de mâine a  României, în contextul geopolitic în care suntem așezați, ne va da spre rezolvare probleme tot mai complexe. De modul în care suntem plămădiți fizic și căliți sufletește mai ales depinde soarta Poliției, a cetățeanului de rând și, de ce nu, a țării. Iar când în carieră o să întâlniți piedici, fiți bucuroși, zâmbiți, fiți puternici! Noi avem cea mai frumoasă profesiune din lume”.                   
  

Patriarhia Română a fost reprezentată la acest eveniment de P.S. Părinte Ieronim Sinaitul, episcop vicar patriarhal: „Pământul nostru, după cum spunea și distinsul autor al cărții, este amestecat cu sânge. Sub glie sunt osemintele strămoșilor care s-au jertfit ca noi să mergem mai departe, nu să plecăm din cauza distrugerii economiei noastre, să plecăm să lucrăm pe la străini și să uităm drumul de întoarcere acasă. Desigur nu sunt condiții foarte bune de trai în România, mulți au ales calea exilului, dar cred că și prin creșterea patriotismului, prin aceste sentimente curate de dragoste pe care poporul nostru le-a cultivat întotdeauna, prin acțiunile conjugate putem să mai corectăm ceva și să oprim această alunecare pe care o înregistrăm către necunoscut. Vă rog să prezint felicitările mele și ale PF Părinte Patriarh Daniel cu ocazia Zilei Poliției Române și să urez autorului cărții, Poliției Române cât mai frumoase realizări în activitatea pe care o au și să știe întotdeauna că Biserica a fost, este și va rămâne un partener de nădejde al tuturor proiectelor spirituale, naționale, culturale, care sunt menite să asigure prezentul dar mai ales viitorul națiunii române”.        
 

La manifestare au fost prezent și inventatorul Mircea Tudor care a elogiat demersul singular al comisarului șef Florin Șinca care se face auzit în acest an centenar în timp ce elita culturală românească tace: „Ne surprinde să aflăm că demnitatea poporului român nu este o vorbă în vânt, este o realitate, poate mai prezentă în trecut decât astăzi în societatea noastră și fără stradaniile lui poate că ne-ar fi mai greu să ne regăsim astăzi într-o societate atât de fragmentată și de divizată”.      


La evenimentul de astăzi au mai rostit alocuțiuni: Alexandru Pugna, ministru secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale și Florian Dragnea, comisar șef, adjunct al Inspectorului General al Poliției Române.