ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Companiile farmaceutice care au fost percheziționate de DNA au fost controlate și de ANAF, se arată într-un comunicat ANAF.

"Referitor la acțiunea DNA din data de 28 iulie 2015, care a avut ca obiectiv efectuarea de percheziții la o serie de societăți comerciale din domeniul farmaceutic și persoane fizice cercetate într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora, precizăm următoarele:

DNA a efectuat în lunile martie și aprilie 2015 verificări asupra documentelor prezentate de unele societăți comerciale având ca domeniu de activitate producția și distribuția de medicamente, constatându-se astfel că, în perioada 01.01.2013-31.12.2014, acestea au desfășurat relații comerciale cu diverși furnizori, societăți de turism, de la care au achiziționat pachete de servicii pentru anumite persoane, în special medici, cu privire la care există suspiciuni că au prezentat în fapt recompensări aferente sprijinului acordat pentru administrarea către pacienți a produselor pe care le comercializează", anunță ANAF.

Astfel, s-a constatat că au fost înregistrate în evidența contabilă facturi reprezentând contravaloarea unor prestări de servicii turistice, fiind în principal personal medical, unele dintre aceste evenimente facturate în fapt nerealizându-se, fiind doar decontate unor deplasări cu scop turistic.

Facturile înregistrate în evidența contabilă de către producătorii și distribuitorii de medicamente au fost emise de societățile de turism în baza unor documente justificative fictive, în baza cărora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoare adăugată, potrivit b1.ro.

Pe de altă parte, au fost verificate achizițiile înregistrate de producătorii și distribuitorii de medicamente, reprezentând contravaloarea unor studii clinice efectuate de personalul medical din diferite unități sanitare privind monitorizarea pacienților cărora le sunt administrate medicamentele produse de aceste societăți, constatându-se că facturile înregistrate în evidențele contabile au fost emise în baza unor documente justificative sumar, prin care nu sunt detaliate concret activitățile aferente serviciilor prestate, astfel încât nu se poate certifica realitatea lor.