ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia nu va insista pentru construcția Marii Moschei la București, dacă acest lucru riscă să umbrească relațiile dintre Ankara și România, a dat asigurări ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertas

„Acest proiect (al Marii Moschei – n.r.) a câștigat popularitate în ultimii doi ani, dar, după cum știți, acesta este un proiect despre care se vorbește, pe principiul reciprocității, de aproximativ 10 ani. Din 2007 până în prezent, s-a discutat în numeroase ocazii. Iar chestiunea cimitirului musulman, aceasta a fost discutată de mai multe de 10, de aproximativ 15 ani.

Din păcate, în ultimii doi ani, am constatat că chestiunea acestui proiect a scăpat de sub control și a devenit un material pentru extremiști, pe care îl folosesc atât împotriva musulmanilor cât și împotriva Turciei. Deci suntem foarte îngrijorați de accentuarea islamofobiei în aceste cercuri restrânse. Dar suntem și foarte fericiți că majoritatea românilor și liderii din pozițiile de responsabilitate se distanțează de această retorică islamofobă.”, a spus ambasadorul turc pentru news.ro.

El a sugerat că în spatele controverselor din ultima perioadă privind acest proiect s-ar afla susținători ai clericului de opoziție Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză că s-ar afla în spatele tentativei de lovitura de stat de anul trecut.

„În primul rând, vreau să subliniez că Turcia nu are o obsesie din a construi o moschee la București. A fost o chestiune veche și nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. Dacă Guvernele sau comunitățile locale cereau ajutor sau susținere pentru construcția de moschei, Turcia o făcea, este simplu. În 2000, de exemplu, Diyanet (autoritatea religioasă turcă – n.r.) a construit o moschee la Tokyo, la cererea comunității tătare din Tokyo. Iar de aproximativ 20 de ani, această moschee funcționează acolo ca sursă de inspirație, ca sursă de toleranță, ca sursă de moderație, mai important, pentru musulmanii din Japonia. Multe proiecte similare au fost încheiate sau sunt în curs în multe părți ale lumii, din Filipine până în Statele Unite, din Rusia până în Albania, de exemplu. În Germania, de exemplu. Se întâmplă în multe țări.”, a mai spus acesta.

Diplomatul a respins o serie de informații apărute în presă, potrivit cărora Ankara „acționează în secret, că nu informează Muftiatul sau că nu informează opinia publică română”. 

„Dacă vedem că acest proiect pentru moschee în România este abuzat și aprinde sentimente antiturce și islamofobe în societate, ne oprim și facem câțiva pași în spate. Luna trecută au fost declarații potrivit cărora Turcia acționează în secret, că nu informează Muftiatul sau că nu informează opinia publică română. Este fals. Credem că în spate se află activiști anti-Turcia, ]n special membri FETO. Nici măcar nu am cerut PUZ, cedând în privința proiectului. De fapt, când spun "noi”, nu o va face Guvernul turc, ci Muftiatul. Noi doar ajutăm Muftiatul în privința autorităților române de resort. Deci știrea că lucrărilor vor începe în 2017 și că Turcia acționează clandestin este complet greșită. Nu s-a convenit nimic nici în privința stilului arhitectural sau al mărimii moscheii. Noi suntem o țară responsabilă și ne apreciem Parteneriatul Strategic și nu am permite nimic care să pună în umbră această relație, nici măcar acest proiect.

Deci vom lucra sârguincios cu autoritățile române de resort. Dacă există dorință din partea lor, suntem și noi dornici să ajutăm. Dacă nu există dorință, în mod clar, nu putem impune nimic. Ați întrebat și despre capelă. După cum am spus, această chestiune a fost discutată pe baze de reciprocitate și am lucrat la găsirea unor terenuri în Istanbul pentru a fi folosite de autoritatea română de resort, să spunem așa, pentru a nu-i da numele, pentru a construi un spațiu de cazare și o capelă.

Există numeroase campanii de dezinformare în presă potrivit cărora Turcia nu permite construcția de biserici în Istanbul, ceea ce reprezintă încă o informație falsă. De exemplu statul a decis să construiască o biserică (ortodoxă – n.r.) pentru comunitatea  siriacă din Istanbul. Dar cum lucrurile sunt înghețate aici, lucrurile sunt înghețate și acolo. Deci, în această etapă, nu se mișcă nimic la proiect. Și, după cum am spus, important pentru noi este Parteneriatul nostru Strategic și binele musulmanilor din România. De aceea, nu vrem ca această chestiune să apară atât de mult pe agenda publică.”, a mai precizat ambasadorul.