ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un protest a fost anunțat la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), prin intermediul rețelelor de socializare, față de proiecția filmului „Soldații. Poveste din Ferentari” de joi, film ce prezintă povestea „de iubire” dintre un antropolog sosit în cartierul Ferentari să studieze manelele și un fost pușcăriaș, Alberto, un cetățean de etnie romă.

Pe Facebook se cere ca Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) să anuleze reprezentația, în timp ce conducerea muzeului a transmis că a solicitat sprijinul autorităților.

„Având în vedere reacțiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru inițierea unor proteste privind proiectarea filmului Soldații. Poveste din Ferentari, la Cinema Muzeul Țăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Național al Țăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul nu are calitatea de a cenzura conținutul unei proiecții cinematografice care în prealabil a obținut de la autoritățile competente toate avizele și certificatele de rating impuse de lege”, arată comunicatul MNȚR.

Instituția a mai transmis că Cinema Muzeul Țăranului face parte din rețeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naționale și naționale.

„În același timp, conținutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNȚR, acestea având acordul direct al Centrului Național al Cinematografiei (CNC). În aceste condiții, MNȚR consideră inacceptabilă presiunea și impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertățile fundamentale obținute de societatea democratică românească”, mai arată comunicatul muzeului.

„MNȚR își menține aceeași opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie și menționează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităților legale sprijinul”, adaugă acesta.

Pe rețelele de socializare a fost lansat un apel la protest față de proiecția filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”.

Autorul, Adrian Grigoriu, a trimis o adresă către Ministerului Culturii și Identității Naționale și către conducerea instituției MNȚR prin care au cerut să anuleze proiecția filmului „Soldații. Poveste din Ferentari” și să respingă orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor și a altor activități „care fac publicitate deviațiilor sexuale (homosexualitate etc.) în orice formă explicit sau implicit, precum și cele care proferează limbaj vulgar și comportament antisocial întrucât acesta sunt în contradicție și străine de valorile tradiționale românești care constituie obiectul fondării si funcționării Muzeului Țăranului Român”.

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecția filmului „120 BPM/bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MȚR, văzut ca un spațiu „sacru". Ei au cântat imnuri bisericești și au afișat icoane, steaguri și un banner cu inscripția „Soros, leave them kids alone".