ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români din București, alături de Asociația pentru Copii și Bătrâni Sfântul Hristofor, organizează, în data de 26 mai a.c. conferința online „Chemarea la Bine”, eveniment care-l va avea ca invitat pe Pr. Prof. Dr. Mihail Milea, care a pus bazele Fundației „Sfântul Sava de la Buzău” , cleric cu o activitate social-filantropică de peste 27 ani, informează un comunicat de presă trimis pe adresa ActiveNews. Conferința va fi transmisă de la orele 19:00 pe paginile de Facebook ASCOR București și TRINITAS TV.

Părintele Mihail Milea va vorbi despre „Chemarea la bine” și valabilitatea acesteia în orice situație, prin prisma experienței sale în cadrul Fundației pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău. Prin Fundația pe care a fondat-o în urmă cu aproape 30 de ani, clericul pune în practică binele pentru a veni în sprijinul semenilor.

De atunci și până în prezent, preotul buzoian a luat în grija sa bătrâni abandonați, pe care îi hrănește și îi găzduiește la așezămintele înființate de el la Năeni, Ulmeni, Câmpeni, Bana Ana. De asemenea, are grijă și de femei cu copii, aflate în situații dificile, care primesc sprijin la Centrul „Violența în Familie”. 

Conferința face parte din programul aniversar al celor două asociații, ASCOR și APCSB Sfântul Hristofor, care împlinesc anul acesta 30, respectiv 5 ani de activitate. Din anul 2017 co-organizăm activități social-filantropice: colecte pentru copii instituționalizați sau pentru oameni nevoiași, dar tabere de vară de la Bisoca (în campusul înființat de pr. Mihail Milea), la care participă copii instituționalizați din București și Ilfov.
 
Despre Fundația Sfântul Sava de la Buzău

În anul 1991, pe data de 8 decembrie, s-a pus piatra de temelie a Catedralei municipale „Sfântul Sava de la Buzău” și s-a sfințit locul de către Prea Sfințitul Părinte Epifanie Norocel. În anul 1993, pe data de 12 aprilie, tot cu binecuvântarea arhierească s-a înființat Fundația „Sfântul Sava de la Buzău” (adresa: Strada Bistriței nr. 19), care are marele merit de a face cunoscut cultul acestui mucenic în tot județul Buzău, în țară și în străinătate.

Fundația „Sfântul Sava” este un miracol divin și o dovadă vie că Dumnezeu este Mare. Ea a început ca în Evanghelie, cu „bobul de muștar” care astăzi a devenit, după 27 de ani de activitate intensă, un copac mare, cu multe ramuri, prin lucrarea Sfântului Duh și prin jertfa multor creștini ortodocși. Aceștia s-au străduit cu timp și fără timp să facă semenilor lor bine, indiferent de etnie, religie, sex sau stare socială. Toate realizările și proiectele Fundației acoperă trei planuri: social, cultural și misionar.

Fundația „Sfântul Sava de la Buzău” a pornit totul de la zero, având mare încredere în puterea lui Dumnezeu. Prin credință și prin muncă orice vis poate deveni realitate. Această instituție caritabilă, socială, destinată întru totul acțiunilor umanitare și culturale, a derulat multe programe filantropice în țară și în străinătate. Ea a fost prezentă în Basarabia, în Kosovo, i-a ajutat pe copiii și tinerii din Irak și Afganistan, a organizat mai multe tabere internaționale cu tinerii din Europa, pentru că promovează pacea și iubirea între oameni, popoare și religii.

Mai mulți patriarhi ortodocși au vizitat Fundația noastră: Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, Prea Fericitul Părinte Ignatie al IV-lea al Antiohiei și Siriei și Patriarhul Atanasie al Albaniei. De asemenea, Jonathan Scheele, fostul ambasador al Uniunii Europene, a fost profund impresionat de realizările Fundației „Sfântul Sava de la Buzău”. 

Totul a început din dorința de a-i ajuta pe copiii străzii, căci după 1990 acest fenomen al „copilului străzii” era foarte des întâlnit. Aici, la Cantina Socială, care funcționează din 1993, tinerii abandonați serveau masa gratuit. Inspirați de textul Sfintei Scripturi: „Cine nu muncește, nici să nu mănânce”, am hotărât să-i ajutăm pe acești copii să-și facă un rost în viață, fără a aștepta la alții să îi ajute. Astfel s-a născut Școala de Arte și Meserii cu dublă specializare: tâmplărie pentru băieți și croitorie pentru fete. Această Școală a fost organizată pe baza Ordinului Ministerului Educației Naționale din 30.08. 1999.

Tot în cadrul Școlii de Arte și Meserii a luat naștere și un atelier de pictură, unde tinerii au învățat cum să-și cultive talentul, unii dintre ei devenind chiar pictori de biserici. Biserica de la Așezământul pentru persoane vârstnice din comuna Câmpeni a fost pictată integral de acești tineri.
Alte realizări importante, cu impact în viața socială a comunității sunt:

Înființarea în anul 1995 a Așezământului pentru femei vârstnice din localitatea Câmpeni, comuna Amaru, județul Buzău
Înființarea, tot în anul 1995, a unui campus, în localitatea Bisoca, pentru copii ce provin din familii defavorizate
Fondarea în 1996 a Institutului Ortodox Român de Științe Creaționiste
Amenajarea în anul 2000, la sediul Fundației, a unei Biblioteci de Carte Religioasă, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” din Buzău; această Bibliotecă va primi în anul 2002 numele episcopului cărturar Dionisie Romano
Crearea Centrului de urgență pentru primirea victimelor violenței în familie, în parteneriat cu Primăria municipiului Buzău (în 2004)
Amenajarea, în 2006, a Taberei pentru copii și tineri de la Maliuc, județul Tulcea
Inaugurarea, tot în 2006, a Așezământului pentru persoane vârstnice din localitatea Pietroasele, județul Buzău
Deschiderea, în 2009, a Centrului de formare profesională, ca urmare a desființării școlilor de arte și meserii din România
Înființarea, în 2011, a Așezământului pentru persoane vârstnice din localitatea Năeni, județul Buzău
Demararea, în 2012, a proiectului de cea mai mare anvergură al Fundației, „Savaliada”, ce constă în transformarea unei foste unități militare de la Baba Ana, județul Prahova, într-un centru socio-medical multifuncțional
Înființarea Centrului „Școală după Școală”, tot în 2012, în parteneriat cu Centrul cultural francofon, având drept grup țintă pe copiii defavorizați, care servesc aici masa gratuit și sunt ajutați la teme de către personal calificat
Crearea Centrului de voluntariat de la Buzău, în 2013, sub forma unei ceainării
Înființarea în 2014 a Centrului social pentru persoane cu nevoi speciale în satul Moșești, comuna Robeasca, județul Buzău
Înființarea Satului Dacic (2014), un proiect sociologic unic în Europa, ce-și propune cultivarea unui stil de viață cât mai aproape de cel al strămoșilor noștri daci
Înființarea Centrului social „Sfânta Macrina” la Câmpeni, județul Buzău, centru destinat văduvelor, mamelor de preoți și de călugări, preoteselor văduve
Ca proiecte în lucru, amintim tabăra „Casa Prieteniei” din Basarabia, raionul Soroca, destinată întâlnirii tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului (amenajarea s-a început în vara anului 2019), precum și Centrul multifuncțional din Mărăcineni, județul Buzău, un proiect derulat cu fonduri europene început în 2019.
Cheia succesului în Fundația Sfântul Sava este voluntariatul, o sursă inepuizabilă, o forță uriașă pe care o descoperim doar în Biserică la capacitate maximă. Sunt preot de peste 30 de ani. În acest interval de timp, ca duhovnic am cunoscut mii de persoane cu care am o relație de suflet. Spovedesc mult și le spun de fiecare dată: "credința fără fapte moartă este”(Iacob 2, 26). Este un mare păcat în viață să ai ocazia să faci un bine și să nu-l faci, este o mare greșeală, de neiertat.  Facem bine în viață, avem parte de bine.