ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Portalul Mărturisitorii anunță pe pagina sa de Facebook că astăzi, cu începere de la ora 18:00, la  Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București are loc o conferință cu academicianul Radu Ciuceanu, despre mărturisitorii din temnițele bolșevice, prilejuită de lansarea volumului „Mărturii și evocări din lagăre și închisori. 30 de interviuri cu deținuți politici din perioada comunistă". Profesorul Ciuceanu, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și fost deținut politic timp de 16 ani, a fost martor la uciderea primei victime a odiosului Experimentul Pitești - studentul Corneliu Niță -, petrecută luna aceasta, exact acum 70 de ani. Într-un interviu pe această temă, realizat după mizeriile răspândite online de doi angajați CNSAS de joasă speță, profesorul Ciuceanu aprecia că Experimentul continuă și azi.

Lucrarea „Mărturii și evocări din lagăre și închisori. 30 de ani de la căderea comunismului în România marcați prin interviuri cu 30 de deținuți politici din perioada comunistă”, a apărut lLa Editura Trinitas a Patriarhiei Române, ne informează Basilica. Anul 2017 în Patriarhia Română a fost declarat „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Interviurile cuprinse în acest volum au fost realizate de diac. Dumitru Bogdan Bădiță, producător general în cadrul televiziunii Trinitas TV. Majoritatea au fost difuzate în cadrul emisiunii Mărturii și evocări, iar o parte au fost incluse în filmul documentar Mărturisitori ai ortodoxiei în temnițele comuniste. Mărturiile foștilor deținuți politici, date în interviuri sau publicate în reviste și cărți, scot în lumina adevărului fapte greu de imaginat, o istorie pe care avem obligația să o cunoaștem.

Sute de preoți grupați în brigăzi au fost duși la muncă silnică în lagărele din Delta Dunării și la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Pentru a rezista în iadul carceral comunist, mulți deținuți au folosit cea mai puternică modalitate de rezistență: rugăciunea. Astfel, în închisorile și lagărele de muncă, deținuții și-au găsit un aliat comun: nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu. Asemeni mucenicilor primelor veacuri creștine, unii foști deținuți au apărat, cu demnitate, curaj și viață sfântă, Biserica. Cartea este însoțită de DVD-ul „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste”.

Puteți răsfoi volumul aici.
Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești,  prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

CUPRINS
Cuvânt înainte
diacon dumitru Bogdan Bădiță
în dialog cu Alecu Mazăre
în dialog cu Aspazia Oțel Petrescu (I) († 23 ian. 2018)
în dialog cu Aspazia Oțel Petrescu (II)
în dialog cu monahia daniela Nedelcu
în dialog cu Demostene Andronescu 
în dialog cu Doina Adriana Ciocănaru – un copil născut în închisoare
în dialog cu Elena Budimir – născută într-o închisoare comunistă
în dialog cu Elena Ion­ Arnăuțoiu († 30 ian. 2019) 
în dialog cu Emanoil Mihăilescu(† 27 febr. 2019)
în dialog cu monahia Gaftonica Bacău 
în dialog cu Galina Răduleanu
în dialog cu preotul Gheorghe Drăgulin
în dialog cu Gheorghe Gheorghiu(† 26 iul. 2019)
în dialog cu preotul Gheorghe Ramba
în dialog cu Ileana Mateescu 
în dialog cu Ioan Varlaam 
în dialog cu Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu 
în dialog cu Ion Baurceanu 
în dialog cu Ion Radu (I)
în dialog cu Ion Radu (II) 
în dialog cu Leonid Gavrilovici 
în dialog cu Liviu Tudoraș
în dialog cu Micaela Ghițescu(† 13 mai 2019)
în dialog cu monahia Mina Mămăligă – mănăstirea diaconești († 13 iul. 2019)
în dialog cu monahia Mina Plaian
în dialog cu Mircea Cojocaru 
în dialog cu preotul Nicolae Bordașiu (I) († 9 nov. 2018) 
în dialog cu preotul Nicolae Bordașiu (II) 
în dialog cu Nicolae Tomaziu(† 26 oct. 2017) 
în dialog cu Octav Bjoza (I)
în dialog cu Octav Bjoza. (II)Fortul 13 din Jilava.
în dialog cu Paul Mitroi
în dialog cu Radu Ciuceanu
în dialog cu Zoe Rădulescu, un copil crescut în închisoare