ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Dumitrescu, consultant în comunicare, a scris un editorial în Cotidianul în care analizează metodele de manipulare, plecând de la recentul caz al protestelor legate de ordonanța 13.

Acesta a scris despre transformarea suferită de oameni ce păreau de altfel, liniștiți, odată cu izbucnirea protestelor.

„Însă a venit protestul Ordonanței 13 peste noi, iar lucrurile s-au cam aglomerat. Oameni pașnici, unii mai citiți și alții mai neaoși, au simțit deodată nevoia să se situeze de-o parte sau de alta a baricadei. Tranșant, tăios. Nu ești de aceeași parte cu ei, MORI!

Oameni toleranți, asertivi, deodată devin încrâncenați și, mai ales, convinși de posesia unei dreptăți definitive. Amenințări cu „ștergerea din lista de prieteni" (complet puerile și de nivelul frumoasei clase a patra, când amenințarea se referea la „nu te las să-mi scrii în oracol") curg de ambele părți”, scrie Mihai Dumitrescu în Cotidianul.

Consultantul roagă cititorii să facă un exercițiu pentru a putea determina dacă și în ce măsură, au fost manipulați:

„Pasămite, unii sunt cu ieșitul în Piață, ăilalți sunt cu rezultatul votului.

Până aici, nicio problemă să te situezi de o parte sau de alta a baricadei. Dar dacă nu o faci chiar cu creierul tău? Dacă situarea ta a fost doar o clipă a ta, iar mai apoi ai devenit captivul unor profesioniști în manipulare, oameni nu tocmai buni, care te folosesc numeric într-o luptă în care nici pion nu ești? Știu că-mi vei spune: Pe mine, mă? Niciodată! Dar lasă-mă să-ți zic câteva simptome.

Uită-te bine în oglindă, oglinda minții, iar dacă le regăsești, atunci află de la mine. Ești manipulat. Nu mai spune la nimeni, nici eu nu o să spun, dar trage frâna de mână și recâștigă-te pe tine. Scoate-te de pe tabla de șah și nu-i mai lăsa să te miște pe ea, cum vor ei, doar, doar or da șah la rege, mat, dacă se poate.

Prima oglindă în care trebuie să te uiți este ce-ți iese pe gură”.
 
Continuarea este pe Cotidianul.