ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectorii sanitari au amendat cu peste 170.000 de lei mai multe unități de colectare și procesare a laptelui și a produselor lactate, au reținut 744 de kg de produse lactate, au suspendat activitatea în 66 de unități și au interzis-o în 27, în urma controalelor efectuate, potrivit ANSVSA.

În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea și procesarea laptelui crud și a produselor lactate, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În cadrul controlului, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploatații non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unități de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 unități de procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul „Laptele și cornul”.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfășurate, au fost aplicate 101 sancțiuni contravenționale în valoare de 172.860 de lei. De asemenea, au fost emise 66 de ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 de avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reținută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum.

Printre neregulile constatate se numără:

- utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații,

- utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui,

- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și de temperatură a laptelui pe durata transportului,

- nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud și inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud