ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iulian Chifu este unul dintre experții în nimic care domină spațiul public românesc. Profesor la principala școală de marxism-leninism din România - Ștefan Gheorghiu (SNSPA), director la un ONG specializat în „prevenirea conflictelor” (un fel de „studii de gen” în domeniul politic), Chifu sună, tare, a gol – dar a gol cu ștaif de Potomac ori de Moscova ori de Beijing, pentru că omul e un ecou al stabilimentului. La fel ca și colegul său Ion Bogdan Lefter, căruia îi ieșiseră ochii din cap pe un platou TV în ziua în care Trump era victorios în fața lui Clinton, Chifu s-a ocupat în ultimii ani cu așteptarea scrâșnită a zilei în care Trump va părăsi Casa Albă. Și a răzbunării împotriva singurului președinte american din ultimii 60 de ani care n-a declanșat nici un conflict nou și a încheiat acorduri de pace istorice în Orientul Mijlociu.


Acum, că „omul cel nou” din politica de peste Atlantic, Joe Robinette Biden (senator și vicepreședinte vreme de 48 ani), a câștigat alegerile prezidențiale, Chifu simte miros de sânge venit de pe coridoarele din Foggy Bottom(cartier din D.C. în care se află clădirea Departamentului de Stat, simbol al statului profund și al rezistenței anti-Trump).

 

Resentimentar, meschin, încruntat până și în fotografia de profil de pe blogul de la Adevărul.ro, Chifu – tot un soi de CTP – amenință pe unde poate că toți trump-iștii „vor plăti”. 

Nu vă închipuiți că ar fi inițiativa sa. Ca ecou al stabilimentului care se pregătește să desfacă în bucăți moștenirea administrației Trump, Chifu repetă amenințările mișcării „never Trump” și ale neocon-ilor de la Washington: membrilor actualului guvern american, suporterilor acestuia din Congres, din presă și din societatea civilă, până și celor mai mărunți donatori - trebuie să li se predea o lecție.


Proiectul Lincoln și Universitatea Columbia fac, febril, liste negre cu funcționari și politicieni pro-Trump.

 

Marile rețele de social media au renunțat la aparențe și mănuși și desființează, de câteva zile, conturile celor care mișcă în front. De-a valma conservatori, trump-iști, organizații și grupuri pro-familie, călcători pe becul corectitudinii politice sunt evacuați de pe Facebook, Twitter, YouTube, de pe platformele de intermediere a plăților.

 

Cine scapă, are de-a face cu celebri „algoritmi”. Comentatorii conservatori pierd zeci de mii de abonați zilnic sau sunt puși sub „shadow banning” astfel încât să nu mai apară în recomandări sau în distribuția de noutăți în feed.

Însuși președintele, încă în exercițiu, Trump a rămas fără conturile de Twitter și facebook.

 

Nici măcar centriștii sau stângiștii harismatici, precum Tim Pool, Jimmy Dore sau Joe Rogan nu scapă. Oricine are echilibru, moderație și disponibilitate pentru dialog e lichidat.

 

„Cultura anulării” practicată de câțiva ani de masele cretinizate care cred că există 67 de genuri și cuvintele „mamă” și „tată” trebuie interzise pentru că discriminează primește astfel validarea oficială a stabilimentului. Brigăzile Roșii au, de-acum, ca lideri profesori universitari și șefi de corporații.


Puterea de coerciție a statului stalinist din anii 1930 a fost înlocuită de puterea discreționară a consiliilor de administrație ale corporațiilor Big Tech. Gulagul siberian e înlocuit cu gulagul electronic. Prezența liberă pe autostrăzile virtuale, precum odinioară libertatea fizică de a te mișca dincolo de celulă sau gardul lagărului, e azi indezirabilă. Doar cazmaua cu care deținuții din URSS-ul lui Stalin săpau canale pare să fi rămas, literalmente, un destin final: după standardele chifo-cetepiste, unicul loc în care ar mai putea lucra vreodată Kayleigh McEnany, șefa biroului de presă al lui Triump ar fi, eventual, șantierul; la lopată - și să zică mersi! Lucrurile însă nu se opresc aici. Resentimentul, micimea, dorința de putere dictează ca dușmanul să fie urmărit peste tot.


Parler este un serviciu de social media deținut de o companie cu acționariat conservator. Foarte popular în SUA în rândul publicului de dreapta, Parler a cunoscut o explozie de utilizatori în ultimele săptămâni. Ca atare, aplicația Parler a devenit indisponibilă pe telefoanele cu sistemele de operare cele mai utilizate (Android și iOS). Deocamdată doar temporar – dar va fi definitiv, dacă nu se va conforma și nu va lua „măsurile drastice” solicitate de Apple și Google. Înțelegeți despre ce „măsuri” vorbim. În plus, de duminică la miezul nopții, Amazon a întrerupt găzduirea serverelor Parler, scoțând practic întreaga platformă în offline.


Și, ca o culme a culmilor, CNN a cerut principalilor carrier-i de semnal prin cablu să elimine FoxNews din grila lor de programe câtă vreme acesta va mai găzdui talk show-ul conservator (și extrem de popular) al lui Tucker Carlson. Vă puteți imagina așa ceva? Nu se întâmplă în Coreea de Nord și nici în Venezuela, ci în SUA – în patria libertății presei, căreia îi este dedicat un întreg paragraf al Constituției, o rețea TV cere eliminarea rivalei sale directe!!!


Personal, mi-am închis contul de FB în anul 2011, prevăzând, într-un puseu de inspirație, ceea ce avea să se întâmple astăzi. Folosesc însă alte produse ale Big Tech de care am decis, azi, să încep să mă descotorosesc.


WhatsApp va fi înlocuit cu Telegram. Deja am început tranziția.


Am o adresă secundară de poștă electronică pe gmail; o voi închide. Agenda telefonică o voi păstra doar în telefon și pe hârtie.


Pentru asociațiile pe care le conduc, caut o alternativă la conturile de Facebook și Twitter. Până atunci, activitatea a fost redusă la actualizări urgente și atât.


Voi renunța să mai comand prin Amazon. Am putut trăi fără Amazon atâția ani; mă voi descurca în continuare.


Website-uri mele sunt bine întreținute, au arhivele puse în ordine, sunt găzduite în siguranță pe domenii închiriate pe termen lung. Pentru backup-uri, nu depind de sistemele de cloud ale Amazon sau Google, pentru că folosesc HDD-uri externe pe care în rest le țin deconectate.


Ar trebui să nu îmi fie foarte greu să tai legăturile toxice cu Big Tech și cu chifo-cetepiștii. Nu o voi putea face complet, dar ceva distanță socială e necesară – și imperativă, moral vorbind.


Ceea ce vă doresc și vouă.


P.S. Evident, nu ne putem limita la a para lovituri. Mi-am făcut un cont pe Parler. Rețeaua va supraviețui. Conform responsabililor platformei, atacul concertat al Apple Google și Amazon era de așteptat, așa că se lucrează la o soluție alternativă de găzduire și un serviciu web-based, care să nu depindă de o aplicație. Ne vedem acolo!