ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jucării din lemn ecologice, prin care copiii se apropie de natură, de produse naturale și care le oferă un mediu mai sigur decât jucăriile clasice. Cuburi de construcții, trenulețe, volane, jocuri cu bile, camioane, balansoare, cărucioare de păpuși pentru copii, chituri de bucătărie pentru copii, toate produse la noi. Din păcate, iau drumul străinătății, pentru că nu sunt apreciate de români.

O firmă din Satu Mare a pornit cu fabricarea de jucării din lemn în 1996, cu un singur angajat, care a realizat primele jucării din pasiune. După doar un an a exportat primul balansoar în Germania, țară pentru care produce și în prezent în mare parte. Afacerea, născută din pasiune, a creat o sursă de venit pentru întreaga familie și a reprezentat activitatea principală a membrilor acesteia în ultimii 20 de ani, o afacere care s-a transmis de la o generație la alta, în prezent condusă de Zoltan Amik. Tatăl său, Gavril Amik, a fost cel care a pus bazele afacerii într-o casă cu patru camere, ca acum suprafața utilă de producție să depășească 1600 de metri pătrați.

Gama de jucării s-a extins de la an la an în funcție de cerințele pieței și de preferințele celor mici, potrivit ziarulromanesc.de

„Gama e relativ vastă, începând de la simple cuburi de construcții, până la trenulețe, volane, jocuri cu bile, camioane, balansoare, cărucioare de păpuși pentru copii, chituri de bucătărie pentru copii, frigidere. Cele mai cerute produse din gama jucării sunt jocurile cu bile și cărucioarele pentru păpuși. Pe lângă acestea se mai produce și mobilier pentru grădinițe", spune afirmă Zoltan Amik.

Cea mai mare parte a producție de jucării merge în Germania, aproximativ 65%, apoi în Austria, Olanda, Anglia, Franța, Federația Rusă, Ucraina:

„La români nu prinde aproape deloc jucăria de lemn. Comenzi avem, dar doar direct de la persoane fizice care văd un cărucior sau un scăunel, dar nu vorbim de vânzare de masă. Vindem prin câteva magazine de jucării și prin magazinul online".

O mare parte din procesul de fabricație este manual, produsele sunt ecologice, în primul rând e vorba de material, fag de obicei. Iar mai apoi e vorba de vopseluri ecologice, pe bază de apă, care să nu reprezinte un pericol pentru copii, mai ales atunci când cei mici au tendința de a le băga în gură.