ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O echipă de militari din cadrul Batalionului 22 Vânătorii de Munte Cireșoaia din Sfântu Gheorghe a arborat, pentru al 20-lea an consecutiv, tricolorul românesc pe cel mai înalt vârf din țară - vârful Moldoveanu (2544 m) din masivul Făgăraș.

Comandantul Batalionului, colonelul Gabriel Moglan, a precizat, într-un comunicat de presă, că această ascensiune a devenit o tradiție pentru militarii batalionului, care, începând din 1996, au escaladat în fiecare an acest vârf, pe diferite trasee, pentru „a aduce un omagiu gloriei vânătorilor de munte”.

„Anul acesta este unul aniversar atât pentru istoria vânătorilor de munte (100 de ani de la înființare—3 noiembrie 1916), cât și pentru tradiția batalionului (20 de ani de la prima ascensiune pe vârful Moldoveanu — 1996-2016). În perioada 28-30 octombrie 2016, o echipă de alpiniști din cadrul batalionului, dând dovadă de un profesionalism ridicat și o ambiție peste limită, a înfruntat greutățile aferente unor condiții meteorologice nefavorabile și, urmare a unui efort fizic și psihic deosebit, a reușit să arboreze drapelul sfânt al patriei pe Moldoveanu”, se arată în documentul citat. 

Potrivit acestuia, activitatea a fost organizată și condusă de maiorul Mihai Liviu Gaiță, unul dintre inițiatorii acțiunii, care a fost însoțit de căpitanul Mihai Stan, plutonierul major Petre Neagu, plutonierul Emilian Deac, sergenții majori Pavel Sergiu, Bobeș Marius și Bularca Teofil, soldații și gradații profesioniști Marin Alexandru, Jitea Marian, Știrbu Ionuț, Mogoș Marius și Nagy Szilard.

Ascensiunea s-a făcut pe traseul Stâna din Valea Rea (Stâna lui Burnei)-Valea Zbuciumatu-Curmătura Pojarnei-Lacurile Galbena-Creasta Scarisoara-Vf. Galbena-Curmătura Moldoveanului-Vf. Piscul Roșu—Vf. Moldoveanu-Vf. Viștea Mare-Iezerul Valea Rea-Valea Rea-Stâna din Valea Rea (Stâna lui Burnei).

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews