O echipă de militari din cadrul Batalionului 22 Vânătorii de Munte Cireșoaia din Sfântu Gheorghe a arborat, pentru al 20-lea an consecutiv, tricolorul românesc pe cel mai înalt vârf din țară - vârful Moldoveanu (2544 m) din masivul Făgăraș.

Comandantul Batalionului, colonelul Gabriel Moglan, a precizat, într-un comunicat de presă, că această ascensiune a devenit o tradiție pentru militarii batalionului, care, începând din 1996, au escaladat în fiecare an acest vârf, pe diferite trasee, pentru „a aduce un omagiu gloriei vânătorilor de munte”.

„Anul acesta este unul aniversar atât pentru istoria vânătorilor de munte (100 de ani de la înființare—3 noiembrie 1916), cât și pentru tradiția batalionului (20 de ani de la prima ascensiune pe vârful Moldoveanu — 1996-2016). În perioada 28-30 octombrie 2016, o echipă de alpiniști din cadrul batalionului, dând dovadă de un profesionalism ridicat și o ambiție peste limită, a înfruntat greutățile aferente unor condiții meteorologice nefavorabile și, urmare a unui efort fizic și psihic deosebit, a reușit să arboreze drapelul sfânt al patriei pe Moldoveanu”, se arată în documentul citat. 

Potrivit acestuia, activitatea a fost organizată și condusă de maiorul Mihai Liviu Gaiță, unul dintre inițiatorii acțiunii, care a fost însoțit de căpitanul Mihai Stan, plutonierul major Petre Neagu, plutonierul Emilian Deac, sergenții majori Pavel Sergiu, Bobeș Marius și Bularca Teofil, soldații și gradații profesioniști Marin Alexandru, Jitea Marian, Știrbu Ionuț, Mogoș Marius și Nagy Szilard.

Ascensiunea s-a făcut pe traseul Stâna din Valea Rea (Stâna lui Burnei)-Valea Zbuciumatu-Curmătura Pojarnei-Lacurile Galbena-Creasta Scarisoara-Vf. Galbena-Curmătura Moldoveanului-Vf. Piscul Roșu—Vf. Moldoveanu-Vf. Viștea Mare-Iezerul Valea Rea-Valea Rea-Stâna din Valea Rea (Stâna lui Burnei).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews