ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 35 de ani, Cristina Bălan are un soț pe care îl consideră pâinea lui Dumnezeu, un har care i-a adus trofeul „Vocea României” și doi copii cu Sindrom Down pe care îi adoră.

Aceasta a acordat un interviu pentru totuldespremame.ro în care a dezvăluit toate încercările prin care a trecut de când a aflat vestea despre cei doi copii și faptul că a ieșit mai puternică din aceste provocări.

Și-a iubit copiii când, la ecografia de 24 de săptămâni, medicul, cu fața împietrită, i-a spus că unul dintre ei e suspect de Sindrom Down și, conform protocolului medical, i-a pus în vedere opțiunea avortului.

„Eu nu știam sigur că ei se vor naște cu Down. Știam că există suspiciunea în cazul unuia dintre ei. Atât. Nici la el nu era sigur. Am avut parte de un medic obstetrician excelent, foarte bun pe imagistică. La 24 de săptămâni a văzut. La 21 de săptămâni mai făcusem o morfofetală, unde Matei era întors cu fața și totul era în regulă, dar Toma era cu spatele și nu se puteau face măsurătorile. Așa că am mai făcut o morfofetală la 24 de săptămâni, ca să fie măsurat și Toma. Atunci a apărut suspiciunea. În momentul acela, medicul s-a schimbat la față. Eu sunt pasionată de gestică și mimică și am văzut că medicul nu mai spunea nimic, se uita împietrit. Nu l-am grăbit, l-am lăsat să își facă treaba. A părut o veșnicie până a vorbit și a zis că avem o problemă. Nu mai știu exact ce cuvinte a folosit, nu mai știu care a fost drumul de la introducere până la a spune ”avem o suspiciune de Sindrom Down”. M-am uitat la el și am zis. ”Da, și?” El mi-a pus în vedere opțiunea avortului medicinal, probabil că așa este protocolul peste tot în lume, nu doar la noi. Și ăsta a fost cel mai dureros lucru care mi s-a spus. Medicul și-a făcut datoria, de altfel, nu mi-a spus să avortez, dar mi-a spus că, dacă vreau, există această opțiune. Pe mine m-a durut asta, pentru că am simțit de parcă aveam două produse neconforme. L-am și întrebat, deși știam răspunsul: ”Dar cum facem? Scăpăm de unul? Îl omorâm pe unul?” ”A, nu, pe amândoi”, mi-a răspuns. ”Păi cum? Că despre unul este vorba că ar fi cu probleme. Celălalt e ok, nu?”, ”Da, față de celălalt nu există suspiciuni”, a spus Cristina Bălan pentru totuldespremame.ro.

Cristina Bălan a povestit în ce constă tratamentul pe care cei doi copii îl fac periodic.

„Au făcut kinetoterapie acasă și la un centru, iar acum eu fac cu ei terapie ocupațională, pentru că nu e nimeni mai potrivit decât mama ca să facă asta și chiar am rezultate. În momentul de față îi învăț cifrele. Nu m-am grăbit, nu am vrut să am copii care să recite Luceafărul la trei ani. Au un ritm de învățare uluitor față de ceea ce am citit eu. Și capacitatea de înțelegere e uimitoare. Atâta doar că nu vorbesc. Au un limbaj al lor și se înțeleg unul pe altul. Spun cuvine simple, dar nu fac propoziții. În schimb, orice cuvânt le-aș spune, îl înțeleg. "Adu olița”, "unde e mingea colorată?”, "du-te și ceartă cățelul că a lătrat”, "du-te la coșul de rufe, ia hainele tale și pune-le în mașina de spălat”. Le vorbesc exact ca adulților.
Pentru ei, a fost indicată și gimnastica facială, iar noi am făcut asta prin alăptare, pentru că aceasta întărește musculatura facială. Pentru mine, alăptarea a fost foarte importantă, s-a întâmplat la cerere și asta a însemnat ca eu să fiu la dispoziția lor tot timpul. Sugeau acum, peste un sfert de oră iar. Nu puteam să merg nicăieri. Nu pot să spun ce complicat a fost. Mai ales că eu țin la programul de somn și la cel de masă. Sugeau împreună, sugeau și separat, îți dai seama că în public e foarte dificil. Dificil a fost și faptul că până la doi ani ei nu au mers singuri în picioare.”, a mai spus Cristina Bălan.

Ea a vorbit și despre educația pe care vrea să le-o ofere în continuare celor mici.

„Da, cu dragoste. Totul vreau să fie cu dragoste, cu toleranță. Nu sunt de acord cu agresiunea fizică, verbală, cu pedepse corporale sau verbale, cu umilirea copiilor. Eu văd copiii crescuți cu mult respect. Așa cum noi, adulții, ne respectăm între noi, așa aș vrea să fie respectați și copiii. Îmi doresc o anumită colectivitate. Un anumit tip de educație, îmi doresc….eee, dar ce nu îmi doresc? Visez la un grup oameni care să îi întâmpine cu căldură, care să vadă frumusețea lor, care să îi înțeleagă. Nici nu e greu de înțeles. Stau și mă gândesc, de fapt ce anume ar fi de înțeles? Cred că vor vorbi. Dacă nu vor vorbi, eu învăț limbajul semnelor. Nu aș avea nicio problemă să fac asta. Sunt atâția oameni care își pierd auzul, atâția care se nasc așa. Facem o dramă din chestia asta? M-au tot întrebat oamenii: dar dacă n-o să…aia? Dacă n-o să…alta? Pai dacă n-o să, te adaptezi. Dacă tu cazi pe scări și-ți rupi șira spinării? Dacă? Ce faci atunci? Te sinucizi? nu. Te adaptezi. Viața este sacră.”, a mai declarat cântăreața.

Cristina Bălan le-a transmis și un sfat actualelor sau viitoarelor mămici prin care speră să schimbe anumite mentalități.

„Vreau să se sublinieze faptul că susțin mult alăptarea și faptul că ai mei copii sunt foarte bine. Mi-a trimis cineva în privat un mesaj care mi-a spus că are o cunoștință însărcinată cu un copil care e suspect de Sindrom Down. Ar fi vrut să facă avort, dar văzând o postare a mea despre copiii mei s-a răzgândit. M-a impresionat mult. Dacă pot salva o viață, e mare lucru. Nu vreau ca lumea să vorbească despre copiii mei că ar fi bolnavi. Chiar mi-ar plăcea ca acest cuvânt să dispară din contextul Sindrom Down. Nu este o boală, este o condiție genetică. Vreau să se înțeleagă că Sindromul Down nu este un verdict final, este o provocare. Și depinde doar de tine care va fi destinația. Copilul cu Sindrom Down are nevoie de afecțiunea ta și de atenția ta. La fel ca orice alt copil. Cu cele două, vei avea un copil fericit care va evolua. În rest, probleme de sănătate poate să aibă orice copil, nu ai nicio garanție.”, a spus în final.

Citește AICI întregul interviu cu Cristina Bălan

VIDEO Un cuplu de americani a adoptat două fetițe cu sindromul Down. Reacția reprobabilă a vecinilor