ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a făcut vineri o declarație de presă, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare (CSAT) a țării, în care s-a discutat despre criza din sănătate.

”Am analizat în ședința Consiliului situația din sănătate. Nu evorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranța vieții oamenilor și despre sănătatea publică. Aici putem include subiectul dezinfectanților, dar și chestiuni care țin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranța alimentară. Am discutat și am convenit un plan de acțiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește, în câteva puncte, măsuri privind norme, proceduri, control, laboratoare.

Avem nevoie de norme, norme aliniate la cerințele standardelor europene referitor la antiseptice și dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancțiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de Guvern până la sfârșitul lunii iulie.
 
În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți, unde participă medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranța alimentară și alte categorii, care să lucreze la acest pachet de norme. Acestea privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene privind antisepticele și dezinfectantele chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății”, a spus președintele Klaus Iohannis.
 
"Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire și combaterea infecțiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești. În ceea ce privește procedurile și controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control. În mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros.
 
Trimestrial, așa s-a stabilit, Guvernul României va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Țării informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor. S-a hotărât, de asemenea, ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, precum și legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.
 
În ceea ce privește laboratoarele, România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante. Am discutat despre condițiile necesare creării unei asemenea rețele, care să asigure controlul oficial conform cerințelor Uniunii Europene”, a anunțat Iohannis, la finalul ședinței CSAT.