ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat, joi, printr-un Memorandum, trecerea Crucii de pe Caraiman din domeniul public al orașului Bușteni în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Această măsură este necesară pentru finanțarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.

"Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Primăria Bușteni a transmis o scrisoare de intenție Ministerului Apărării Naționale pentru identificarea unor soluții de finanțare la nivelul instituției militare pentru restaurarea monumentului. 

Având în vedere importanța deosebită a monumentului și participarea în cadrul Programului Național "România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului național unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN", precizează Guvernul, într-un comunicat.

Monumentul Eroilor de pe Masivul Caraiman a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul dintre simbolurile unității naționale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuți în luptele primei conflagrații mondiale. 

 Crucea de pe Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri,  are o înălțime de 39,5 metri și include un soclu din ciment de 8 metri și a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.