Guvernul a aprobat, joi, printr-un Memorandum, trecerea Crucii de pe Caraiman din domeniul public al orașului Bușteni în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Această măsură este necesară pentru finanțarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.

"Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Primăria Bușteni a transmis o scrisoare de intenție Ministerului Apărării Naționale pentru identificarea unor soluții de finanțare la nivelul instituției militare pentru restaurarea monumentului. 

Având în vedere importanța deosebită a monumentului și participarea în cadrul Programului Național "România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului național unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN", precizează Guvernul, într-un comunicat.

Monumentul Eroilor de pe Masivul Caraiman a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul dintre simbolurile unității naționale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuți în luptele primei conflagrații mondiale. 

 Crucea de pe Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri,  are o înălțime de 39,5 metri și include un soclu din ciment de 8 metri și a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews