Centrul misionar pentru tineret "Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, judeţul Bis­tri­ța-Năsăud, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost inaugurat marți, 7 iulie.

 

Clădirea centrului cuprinde 70 de locuri de cazare, o bibliotecă, o sală multifunc­țională, săli de mese și cabinet medical, spații de recreere, terenuri de sport.

IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oferit distincții celor care au sprijinit realizarea acestui mare proiect al arhiepiscopiei, între aceștia remarcându-se părintele Teodor Mudure Iacob, coordonatorul proiectului și inspector pentru tineret pe județul Bistrița-Năsăud, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, Sorin Câlea, consilier economic în cadrul eparhiei, Emil Radu Moldovan, pre­­ședintele Consiliului Ju­de­țean Bistrița Năsăud. O con­tribuiție însemnată la realizarea acestui proiect au avut-o nu­meroși credincioși și preoți din întreaga eparhie.

Cu această ocazie a avut loc și inaugurarea Bibliotecii „Sfântul Ioan Iacob”, care funcționează în cadrul centrului ca filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița. Inaugurarea bibliotecii a fost marcată prin lansarea unui volum dedicat memoriei părintelui Ioan Bunea.

Piatra de temelie a centrului fost pusă de IPS Mitropolit Andrei, pe 26 aprilie 2012, iar lucrările de construcție au început în noiembrie 2012. Ansamblul cuprinde două corpuri unite printr-o pasarelă la al doilea nivel. În corpul A se află zona de primire, bucătărie cu spații anexe, depozite, sală de mese și circulații verticale, iar în corpul B se află o sală multifunc­țio­nală, birou, cabinet medical și spații anexe. În cadrul centrului funcționează și Biblioteca „Sfântul Ioan Iacob”, filială a Bibliotecii Județene îGeorge Coșbuc”. Mansardele sunt constituite exclusiv din locuri de cazare, cu câte 2-4 paturi în cameră, cu grupuri sanitare proprii, însumând 70 locuri de cazare.

Spațiul de joacă și recreere are acces la teren sintetic de sport, curtea fiind dotată cu leagăne, bănci de relaxare, alei pentru plimbare și cu deschidere către pădure, în eventualitatea organizării de drumeții.

"Scopul acestui centru este de a oferi tinerilor și copiilor un climat corespunzător în vederea desfășurării de activități nonformale care să permită o perpetuare a educației spirituale. De asemenea, prin organizarea de tabere, școli de vară, confe­rințe, sesiuni de comunicări și acțiuni de socializare în acest spațiu, se urmărește o reconfigurare a intereselor tinerilor prin rela­țio­narea cu alți tineri într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învățarea și spiritualitatea”, a spus pr. Teodor Mudure Iacob, coordonatorul centrului.

De asemenea, fiind sub egida misiunii creştine, acest centru va încerca să se raporteze și la aspectul filantropic, prin oferirea unei mese calde tinerilor nevoiași din localitate. "Îmbinând diverse tipuri de activități practice, comunicare, jocuri și prezentări, centrul multifunc­țional va reprezenta un nucleu de formare și colaborare între tineri, ținta fiind aceea de a consolida edu­cația spirituală și de a încuraja voluntariatul ca model al creș­tinismului. În plus, există posibilitatea închirierii și altor asociații sau ONG-uri în vederea derulării de activități specifice”, a mai spus pr. Teodor Mudure Iacob.