ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2016, numele familiei Bodnariu era sinonim cu Barnevernet, sistemul  Protecție a Copilului din Norvegia, care le-a luat copiii cu forța. Mai mult decât oricând, Cazul „Bodnariu” a scos la lumină abuzurile Barnevernet din Norvegia, aducând o imagine reală a acestei instituții. 

Familia mixtă româno-norvegiană Bodnariu a reușit să câștige lupta cu acest sistem, copiii  au fost redați părinților și toți au revenit în România. De un an și jumătate  își duc traiul liniștit, în cea mai mare discreție într-o localitate din județul Brașov.

La un an și jumătate după recuperarea copiilor preluați din familie de Protecția Copilului din Norvegia și stabilirea în România, familia Bodnariu este încă în proces de adaptare și susțin că România este pentru ei o binecuvântare.

Rămași fără cei cinci copii, luați de lângă părinți de Serviciul de Protecție a Copilului din Norvegia, Barnevernet, soții Bodnariu și-au recuperat în 3 iunie 2016 toți cei cinci copii. La scurt timp după întoarcerea micuților în familie, Marius și Ruth Bodnariu au venit în România și nu au mai plecat. În plus, familiei Bodnariu i s-a născut în România cel de-al șaselea copil. La un an și jumătate de la stabilirea în România, Marius Bodnariu susține că familia sa este încă în proces de adaptare. „Nu știam sigur la ce să ne așteptăm, dar acum uitându-ne înapoi vedem că Dumnezeu ne-a binecuvântat peste așteptările pe care le aveam”, a declarat Marius Bodnariu. Acesta a declarat că în primul an nu a îndrăznit să dea copiii la școală, el și soția sa ocupându-se de copii timp de un an în regim home school. 

„Ne-a fost teamă să îi dăm încă din primul an la școală aici. Am făcut școala acasă, destul de avansată și asta le-a priit foarte bine, iar în toamna aceasta i-am dat la școală. Am avut emoții. Aveam opțiune o școală privată în Brașov unde am fost anul trecut câte două zile pe săptămână. Am vrut să îi dăm acolo și să mai așteptăm un an, dar ne-am luat inima în dinți, i-am dat la o școală publică și e foarte frumos. S-au integrat bine, le place”, a declarat Marius Bodnariu, care susține că este pregătit și să înceapă să lucreze. „Am început să mă orientez. Încă nu am început ceva. Încă ne mai ia ceva timp cu copiii pentru școală, cu temele, cu româna, dar încep să simt că pot. Am preferat să investim timpul acesta în ei. Ne bucurăm”, a mai declarat Marius Bodnariu pentru Adevărul. 

În privința schimbărilor produse în Norvegia în urma cazului Bodnariu, care a avut un impact puternic la nivel internațional, Marius Bodnariu a declarat că  „din păcate, nu sunt schimbări pozitive în cadrul legislativ, ba din contră”. „Au adoptat o lege nouă prin care Protecția Copilului are și mai multă putere. Din câte știu, cel puțin din două puncte de vedere e mai rău pentru că ei spun că trebuie să intervină și mai devreme pentru a se elimina alte probleme. Mai devreme nu știu ce înseamnă pentru că în ultimul timp a crescut numărul de cazuri în care iau copiii din maternitate, dacă mama a avut în trecut un diagnostic medical sau dacă ei consideră că nu are posibilitatea să îl crească”, a declarat Bodnariu. Marius Bodnariu mai spune că în urma cazurilor în care părinții au oferit detalii publice despre caz, autoritățile norvegiene au restrâns dreptul părinților de a avea acces la anumite documente. 

„Deja era amplificată problema asta și prost folosită. Acum o să se ascundă și mai mult din cauza confidențialității”, a declarat bărbatul, potrivit căruia în urma cazului familiei sale s-au întâmplat și lucruri pozitive. „Presa a început să scrie mai mult, s-au format mai multe organizații care încearcă să lupte pentru drepturile familiei. Este un grup de peste 200 de specialiști, avocați și psihologi, au un grup de inițiativă care încearcă să influențeze legislația. Ministerul a anunțat mai demult că o să ia o serie de cazuri să le studieze să vadă cum au fost prelucrate. Ce e rău, e că au ales o echipă din departamentul Ministerului Sănătății să treacă prin cazurile astea, dar sunt tot felul de persoane care au beneficii directe din toată treaba asta și ei fac greșeli mari (dau diagnostice sau rapoarte care să placă Protecției Copilului)”, a mai declarat Bodnariu. Un alt aspect pozitiv, susține Marius Bodnariu, e acela că a început să crească numărul de cazuri în care justiția locală le dă câștig de cauză părinților.  

„În cazul nostru, avocatele noastre erau foarte mirate și au spus că judecătorii au avut curaj”, a mai declarat românul. Marius Bodnariu a declarat că au fost contactați de familii de români care trec prin situația lor, dar părinților le este frică să își facă publică povestea. „Avem o legătură cu mai multe familii. Sunt sub presiuni foarte mari să nu facă public și ne-au rugat să păstrăm anonimatul. Doar două familii au acceptat să facem apel public la rugăciune, cu detalii minime. Atât au avut curaj”, a declarat Marius Bodnariu. Întrebat dacă familiei sale îi lipsește Norvegia, Marius Bodnariu a declarat că micuților le lipsesc bunicii materni și verișorii, dar dorința nu este atât de mare încât să le ceară să meargă în Norvegia. „Bunicii copiilor sunt acolo, verișorii lor sunt acol. Și-ar dori să îi viziteze, să vadă locurile unde au crescut, dar și copiii au fost marcați. Nu este până acolo încât să ceară să meargă. Ne lipsește zona în care am stat noi și activitățile zilnice pe care le aveam, fiordul, pescuitul, mersul la cabană. Ne bucurăm de munte (n.r. în România), de natură frumoasă. Este și acesta un motiv pentru care am ales să rămânem mai spre munte, cu ce au fost obișnuiți și copiii. De altfel, era o comunitate foarte mică acolo și în sensul ăsta aveam grijurile că ne-am fi dorit să aibă copiii o comunitate mai mare. Din punctul acesta de vedere e pozitivă schimbarea. Avem o comunitate frumoasă în România, sunt familii faine”, a declarat Marius Bodnariu.