ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi este ziua când ne gândim, cu toții, la Învierea lui Hristos. Până și oamenii care n-au nici o legătură cu Biserica în restul anului trec pe la biserică cu o lumânare în noaptea de Înviere, ciocnesc un ou roșu sau trimit și răspund la SMS-uri cu mesajul „Hristos a înviat!”

Însă nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă cea mai mare parte a lucrurilor pe care le citești, zi de zi, nu au nici o legătură cu Hristos – ba chiar multe dintre aceste lucruri sunt făcute să nege, în mod explicit, creștinismul și credința în Hristos.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă citești zilnic tot felul de cărticele și romane „postmoderne” care cultivă programatic nihilismul și relativismul; și dacă guru-ul tău din restul anului este Yuval Noah Harrai.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă te îndopi cu tot felul de broșuri și bloguri „motivaționale” pe rețeta de ghiveci new age care cultivă, programatic, duhuri total străine, ba chiar potrivnice creștinismului. Și dacă mentorul tău din restul anului este cineva numit Prințesa urbană.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă urmărești zilnic tot felul de emisiuni „de divertisment” și de filme de mâna a treia care cultivă programatic imoralitatea și vulgaritatea. Și dacă 90% din timpul tău liber îl petreci la Kanal D.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă vrei să schimbi lumea prin justiție socială și prin ideologii, dacă crezi în „toleranța” ca o cărămidă colțuroasă a corectitudinii politice, și dacă te isterizezi, zilnic, pe pagini cu hashtag. Și dacă crezi că România se va „vindeca” prin tratament-șoc cu toxine „tehnocrate” și „progresiste”.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă nu deschizi Evanghelia să citești măcar un capitol, în fiecare zi. Și dacă nu citești măcar o pagină-două dintr-un catehism bun, în fiecare zi. Ca să nu crezi superstițios și după ureche – ci chiar să știi și să înțelegi ceea ce crezi.

Nu poți să rămâi aproape de Hristos dacă „îți iei lumina”, zi de zi, de la Hotnews și G4Media, de la Digi și ProTV – „maeștrii” pshiozelor colective, ai manipulărilor și ai dezinformării.

Nu poți să trăiești sănătos fizic dacă mănânci numai junk food-uri; și nu poți să rămâi sănătos psihic și spiritual dacă te hrănești doar cu junk food-uri intelectuale și morale.

Toată această „cultură populară” e o mare de zgomote care pare făcută să îndepărteze orice gând și orice apropiere de Hristos. Și care înrobește și îmbolnăvește omul. Îi ucide orice formă de discernământ. Îl transformă într-un panou publicitar ambulant care repetă, orbește, mesajele care i se pun pe ecrane. Dacă nu îl transformă chiar într-un zombi numai bun de aruncat împotriva celor care refuză acest zgomot – și această propagandă deșănțată.

Pe scurt, nu poți să îți recapeți sănătatea fizică dacă nu iei o hotărâre fermă să ții regim și să renunți la obiceiurile care te omoară, lent. La fel, nu poți să îți recapeți sănătatea intelectuală și sufletească dacă nu iei o hotărâre fermă să ții regim de la aceste junk-uri intelectuale și mediatice, care te omoară lent. Nu poți să îți recapeți sănătatea intelectuală și morală dacă nu te hotărăști să „ții post” de la toată această cultură mediatică – și să înlocuiești junk-urile cu hrana legitimă și sănătoasă.

Renunțați la „specialiștii” și „nutriționiștii” de 2 lei, din mass-media, și căutați niște sfătuitori și doctori buni. Încă îi avem, încă se găsesc. Dacă nu îi găsim în jurul nostru, îi găsim în cărți – dar nu în acestea noi, glossy și puse pe toate panourile publicitare. Și să nu uităm că avem acces nemijlocit la doctorul doctorilor, la cel mai mare doctor al tuturor timpurilor. Care este însuși Hristos.

Așadar, frați creștini, alegerea care ni se pune în față e între boală și sănătate, între manipulare și adevăr, între psihoză colectivă și discernământ. Să alegem cu înțelepciune. Hristos a Înviat!