ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La miezul nopții, imediat după declanșarea incidentelor violente din Piața Victoriei, mai multe site-uri au publicat un comunicat de presă emis de Serviciul Român de Informații. Numai că pe site-ul SRI nu a apărut azi-noapte niciun comunicat oficial, ceea ce înseamnă că ori respectivii jurnaliști sunt acreditați la biroul de presă al instituției, ori au primit informația într-un mod discreționar.

Astfel, la ora 0:51, Hotnews publica știrea ce făcea referire la acest comunicat. 
 
 

Agerpres afișa pe site informația la ora 01:04.
 

Iar News.ro dădea informația la ora 01:08.

 

De aici, informarea SRI a fost preluată azi-noapte și de alte site-uri sau de televiziuni.

Iată cum suna comunicatul de presă al SRI, în varianta publicată doar de presă, azi-noapte:  

În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: 

Serviciul Român de Informații a acționat potrivit competențelor legale deținute, datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

În această situație a existat un schimb de informații operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituțiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ștefu Viorel și Bogdan Despescu — IGPR, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP. 

Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014 și Legii nr. 14/1992, SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. 

Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, așa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală.

De dimineață, SRI a emis un comunicat oficial de presă, pe care l-a și publicat pe site. Este o versiune trunchiată a textului inițial. Frazele colorate în albastru sunt comune ambelor comunicate, iar cele în roșu sunt diferențele.
 
Iată varianta comunicatului SRI de azi-dimineață: 

Ȋn legatură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări:

Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție).  

Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. 

Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate.”

Diferența majoră între cele două texte este fraza în care SRI îi nominalizează pe cei cu care instituția „a avut un schimb de informații operativ”: secretarul de stat din MAI, Ștefu Viorel, și inspectorul general al IGPR, Bogdan Despescu.

De ce s-a răzgândit SRI peste noapte? Și cum a anume a transmis presei prima variantă a comunicatului de la miezul nopții? Și de ce ea n-a fost ea publicată și asumată pe site-ul instituției? Sunt doar niște întrebări cu răspuns (ne)așteptat.