ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României urmează să ia în discuție pe 3 mai sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, informează Agerpres.

USR anunța pe 4 aprilie că, împreună cu PNL și PMP, va sesiza, din nou, Curtea Constituțională cu privire la proiectul care modifică Legea referendumului.

În opinia USR, PSD manipulează opinia publică și folosește pretextul inițiativei cetățenești de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele președintelui României.

„Să fie foarte clar: PSD folosește pretextul inițiativei cetățenilor privind modificarea Constituției în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere, și pentru a mai tăia din atribuțiile președintelui. Unul din mecanismele pe care de un an și jumătate le servește PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituții în speranța că prin Guvern și Parlament se va putea merge spre modul de guvernare din Polonia și Ungaria. Practic, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie”, declara președintele USR, Dan Barna.

„Textul pe care l-a votat Senatul și care a fost propus spre adoptare și în Camera Deputaților este, așa cum a remarcat și președintele României, unul neclar și elaborat defectuos. Este de neacceptat să votăm astfel de texte în Parlamentul României, pentru că ele vor fi folosite pentru toate referendumurile ce se vor organiza în viitor”, a explicat și deputatul USR Stelian Ion.

La finalul anului trecut, PNL și USR au mai sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest proiect de lege care inițial propunea ca data organizării unui referendum pentru revizuirea Constituției să fie stabilită de Guvern. Sesizarea a fost admisă cu unanimitate, iar proiectul s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR, după care trimis pentru promulgare către președinte, care a solicitat reexaminarea lui.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".