ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Victimele și rudele celor decedați în Colectiv îi cer lui Piedone 30 de milioane de euro. O mamă vrea rentă viageră pentru fiica sa care a rămas fără tată”, titrau ziarele zilele trecute, când DNA l-a trimis în judecată pe fostul primar al sectorului 4, Popescu Piedone, pentru neregulile de la Colectiv.

Ceea ce nu s-a spus e că, în același dosar, și Primăria sectorului 4 s-a constituit parte civilă, pe aceeași listă cu răniții și cu rudele celor decedați în incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015. Interesant este nu doar dublul rol pe care-l joacă această instituție în proces, ea fiind de asemenea și parte responsabilă civilmente, adică bună de plată pentru toate daunele solicitate. Interesant este mai ales modul în care Primăria sectorului 4 a ajuns să se victimizeze.

Mănânci calule ovăz?

La o săptămână de la incendiul din Colectiv, în 6 noiembrie 2015, se punea în mișcare acțiunea penală față de inculpații Popescu Cristian Piedone, primar al Sectorului 4 București, și Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa, funcționare în aceeași instituție. Cei trei fuseseră reținuți, iar a doua zi Tribunalul București admitea propunerea arestării lor preventive. La 11 noiembrie 2015, Curtea de Apel București a admis însă contestațiile inculpaților, dispunând eliberarea lor.

Cu o zi înaintea acestui eveniment, la 10 noiembrie, Direcția Națională Anticorupție trimitea Primăriei Sectorului 4 o invitație surpinzătoare. „Având în vederea urmărirea penală în dosarul cu nr. de mai sus (...), vă solicităm să ne precizați dacă vă constituiți persoană vătămată în acest dosar.”

Probabil că primul funcționar care a citit această invitație venită din partea DNA a crezut că e fie o glumă, fie o greșeală de tipar. Pentru că, la solicitarea acelorași procurori DNA, primarul sectorului 4 era pe atunci încă în arest preventiv, alături de alte două subalterne. Ȋn plus, persoană vătămată nu poate fi decât acea persoană care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin fapta penală (art.79, Codul de Procedură Penală). Ce vătămare suferise Primăria sectorului 4 în incendiul din Colectiv? Niciuna. Dar va suferi la finalul procesului, când va fi pusă să plătească din daune, au anticipat probabil procurorii DNA.

Cum pot fi amortizate aceste preconizate cheltuieli? Transformând datornicul în păgubit. Adică, în parte civilă. Iar parte civilă în procesul penal nu poate fi decât acea persoană vătămată care exercită acțiunea civilă în cadrul procesului penal (art. 84, CPP).
A doua zi, Primăria sectorului 4 a trimis către DNA răspunsul pozitiv. Mulțumim pentru întrebare, ne constituim!


„Atingere adusă imaginii și prestigiului”

O lună mai târziu, la 17 decembrie 2015, Primăria sectorului 4 trimitea o altă adresă către DNA, prin care solicita să se constituie parte civilă în dosar „cu suma de 100 de milioane de euro, reprezentând prejudiciu de imagine adus instituției Primarului Sectorului 4. Apreciem că daunele solicitate sunt justificate având în vedere calitatea de instituție publică a Primarului Sectorului 4 și prejudiciul suferit prin atingerea adusă imaginii și prestigiului autorității locale față de cetățenii sectorului 4 și a încrederii pe care aceștia o au în autoritățile locale alese”. 
Pare e o glumă sinistră, dar este chiar motivarea prin care Primăria sectorului 4 a devenit parte civilă în acest dosar, alături de răniții și de rudele decedaților din Colectiv. Cu alte cuvinte, tragedia produsă și din cauza abuzurilor în serviciu ale unor funcționari din Primăria Sectorului 4 a afectat imaginea... Primăriei sectorului 4. Dar și încrederea acelor cetățeni care, recent, semnau de zor ca Piedone să candideze pentru un nou mandat... E noaptea minții!

„La estimarea prejudiciului am avut în vedere cazul de la Maternitatea Giulesști”, susțin reprezentanții Primăriei. Cazul de referință e bine ales, numai că paralela e prost făcută. Pe 16 august 2010, salonul de Terapie Intensivă nou-născuți din Maternitatea Giulești (București) a luat foc, în urma unui scurtcircuit. Trei dintre cei 11 bebeluși internați acolo au murit pe loc, din cauza arsurilor. Alți trei și-au pierdut viața în următoarele zile. Cinci copii au supraviețuit datorită eforturilor medicilor de la Grigore Alexandrescu. Maternitatea Giulești nu a fost însă niciodată parte civilă în acest dosar. Deși ar fi putut,  pentru că, spre deosebire de Primăria Sectorului 4, acel spital chiar suferise niște daune materiale: un întreg salon, cu toată aparatura medicală, arsese scrum. 

Ȋnsă, în dosarul 25294/303/2010, Maternitatea Giulești a fost doar inculpat și parte responsabilă civilmente, adică bună de plată. Părinții bebelușilor morți sunt cei care au primit (pe hârtie) daune de maxim 350.000 de euro. Probabil că Primăria sectorului 4 cu ei se identifică...

Răniții din Colectiv n-au primit invitații de la DNA 

La 31 martie 2016, DNA aducea la cunoștința Primăriei sectorului 4 că are calitatea de parte responsabilă civilmente în dosarul lui Piedone. Adică, în cazul unei condamnări,  Primăria va trebui să achite, în solidar cu inculpații, daunele cerute de părțile civile, în cuantumul fixat de instanță. Mulțumim pentru informare, au răspuns cei de la Primăria Sectorului 4, dar și noi suntem constituiți părți civile în dosar!

„Am luat cunoștință de calitatea instituției noastre, de parte responsabilă civilmente în dosarul nr. 909/P/2015. Precizăm că în același dosar și Primăria Sectorului 4 are calitate de parte civilă constituită cu suma de 100 milioane euro, reprezentând prejudiciu de imagine adus instituției Primarului Sectorului 4.”  


Ȋn dosarul trimis în judecată de DNA săptămâna trecută sunt constituiți părți civile 60 de răniți și rudele a 30 de persoane decedate în Colectiv. Mulți dintre cei răniți și-au pierdut imaginea la propriu, fiind mutilați din cauza arsurilor suferite. Iar părinții celor decedați și-au pierdut, în acel incendiu, tot rostul vieții. Mulți și-au îngropat unicul copil. E dreptul lor să ceară daune de la cei vinovați. E dreptul să facă ce vor cu acești bani, dacă și când îi vor primi. E dreptul lor să ridice monumente funerare, să facă asociații caritabile sau, pur și simplu, să plece departe de acest sistem care le-a ucis copiii, dacă asta își doresc. Nicio instanță, prin nicio sumă de bani, nu le poate da înapoi copiii. Sau viața de dinainte de Colectiv. Ei știu asta. Și noi știm asta. 

E dreptul acelor oameni să pretindă dezdăunarea. Ȋnsă Primăria Sectorului 4 NU are niciun drept să stea și la masa celor care trebuie să plătească, dar și în rândul celor care ar trebui să primească bani. Așezându-se, cu un tupeu incredibil, chiar în fruntea cozii, cu cea mai mare sumă pretinsă! Iar asta, sub oblăduirea și la sugestia procurorilor DNA care NU au invitat niciun rănit și niciun părinte îndoliat să se constituie persoană vătămată în acest dosar. De fapt, celor care aveau tot dreptul să fie considerați persoane vătămate NU le fusese comunicat nici măcar numărul dosarului, pentru ca ei să poată face acele cereri, din proprie inițiativă. Și, dacă asta e dreptate, lumea în care trăim e din ce în mai strâmbă!