ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Călătorii de pe căile ferate din Uniunea Europeană au dreptul de a cere decontarea a 25% până la 100% din prețul biletului, dacă trenurile au întârzieri și crează pagube pasagerilor. În România, acest aspect se va reglementa abia în decembrie 2019.

Un Regulament al Comisiei Europene deține o astfel de prevedere potrivit căreia călătorii europeni trebuie să fie despăgubiți dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute. Aceasta se va aplica și în România doar din 3 decembrie 2019, până atunci, liniile ferate urmând a fi reabilitate.

Încă din 2007, în Uniunea Europeană călătorii primesc despăgubiri de 25% din prețul biletului dacă trenurile întârzie între 60 și 119 minute sau de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute. Despăgubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele - cameră single - dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.

În România, aceste facilități se acordă numai călătorilor din trenurile internaționale, pentru cei din trenurile naționale existând o derogare care va expira la data de 3 decembrie 2019.
Dacă în România s-ar aplica acum, această prevederem CFR Călători ar da faliment în câteva ore.