ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Populația rezidentă în România a scăzut în 2016 cu 122.000 de persoane, ritm accelerat față de cel din anul precedent, principala cauză fiind emigrația tot mai intensă, la care s-a adăugat declinul demografic, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

La 1 ianuarie 2017, populația rezidentă în România număra 19,638 milioane persoane, arată statisticile oficiale. Anterior, la 1 ianuarie 2016, populația rezidentă era de 19,76 milioane persoane Declinul din 2016 este mai mare decât cel înregistrat în 2015, când populația rezidentă în România a scăzut cu 110.700 de persoane.

În România s-au născut vii 190.238 de bebeluși, iar 734 s-au născut morți.

Un alt semnal de alarmă care se păstrează la cote de avarie este mortalitatea infantilă, definită ca numărul de copii sub 1 an decedați raportat la fiecare 1.000 de născuți vii. Această rată a fost în 2016 de 7,4, conform INS.

Conform Indexului Consumatorilor Europeni 2016 (Euro Health Consumer Index – EHCI), România, Macedonia și Bulgaria continuă să rămână, în această ordine descrescătoare, primele trei țări din Europa la rata mortalității infantile, cu valori ale acesteia care reprezintă aproximativ dublul mediei europene.

Comparând sporul negativ al populației României în 2016 cu cifra totală a avorturilor din același an, care a fost de 63.074, putem constata că, dacă toate femeile care au renunțat la sarcină ar fi fost încurajate și sprijinite în mod concret, material și cu facilități, printr-o strategie națională, să aleagă viața, astăzi România ar fi putut avea un spor natural cât mai aproape de zero, informeză portalul Știri pentru viață.

„Dacă avem în vedere că numărul avorturilor declarate este mult mai mic decât al celor reale, deoarece nu include avorturile făcute în clinicile private și nici avorturile medicamentoase, am putea spune că sporul natural ar putea deveni pozitiv în cel mai scurt timp”, mai spune sursa citată.