Dan Puric – actor, eseist, autor și regizor de teatru român, care a jucat în teatru, film și în spectacole de televiziune, a vorbit în Peștera Bolii în cadrul spectacolului „Lumina Crăciunului".
 
Acesta a vorbit, printre altele, despre așteptările pe care le are de la poporul român, care trebuie să se trezească și să iasă la „lumină”, pentru că întunericul, care vine din așa zisele zone civilizate, va produce mult rău acestui neam.

„Peștera are un anumit simbol. Socrate spunea cu 400 de ani înainte de nașterea lui Hristos: „Știți cum e lumea astăzi? Exact ca o peșteră”. Așa e și azi. Oamenii stau în peșteră și nu văd soarele, iar pe perete văd proiectate niște umbre. Sunt unii în spate care în spatele unui foc mare, mută niște statui. Și ei au luat umbrele drept realitate și spun că aia e viața, adică te uiți la internet și la televizor. Doar unul dintre cei care stau fixați, îndrăznește și întoarce capul, iar de acolo începe cunoașterea. El vede o gaură spre soare. Fuge afară din peșteră să vadă soarele și primul simptom e că îl dor ochii. După ce se obișnuiește cu soarele și vede care e realitatea, îl apucă mila de cei din peșteră și se întoarce înapoi. Însă, cei din peșteră nu îl cred și îi spun că nu există niciun soare, că există doar internetul, televizorul și toți securiștii care ne conduc. Soarele e Dumnezeu.El riscă să fie omorât, vrea să îi convingă pe ceilalți. Ăștia sunt marii inițiați. 

La noi în Răsărit, Hristos s-a născut într-o peșteră. Peștera este un simbol al unei lumi căzute, al unei lumi pline de păcate... Omul de valoare este foarte greu recunoscut de propriul popor. Problema este că unii se întreaba ce sărbătorim noi de Crăciun? Nașterea Domnului! Și care e problema? Păi este singurul lucru important din lume. Hristos s-a născut ca să restaureze omul căzut... S-a născut ca să trăiască scurt și să ne trezească... România de astăzi este o peșteră, lumea de astăzi este o peșteră. Din această cauză e nevoie de lumină, iar importanța Crăciunului este fenomenală... Când vezi că un popor o ia razna, lumina poporului lovește ca să-i trezească.

De ce în plin întuneric, creștinul vede lumină? Lumea de astăzi este o peșteră care nu se poate transfigura decât prin lumină creștină. Din această cauză se lovește în creștinism, în Biserică și în familia normală. Pentru că astea sunt lumini. În clipa în care s-a stins lumina în numele civilizației e peșteră totală. Cei care vin de dincolo, vin cu stingerea luminii. Vă rog să rețineți copilăria, sufletul frumos și sufletul eminamente creștin al acestui neam. Pe o asemenea bază, dacă deznădăjduim, suntem vinovați în fața lui Hristos”, a spus Dan Puric. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews