ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul actor, eseist, autor și regizor de teatru român Dan Puric, care a jucat în teatru, film și în spectacole de televiziune, a fost invitatul emisiunii Mic dejun cu un campion de la TVR 2.

Vorbind despre poporul român, Dan Puric a relatat un episod caracteristic acestui neam, întâmplare ce a avut loc în anii '50, când comuniștii se instalau la putere, călcând în picioare elitele țării.

„Gheorghe Jijie, un martir care mergea pe stradă, mi-a dat cea mai pură definiție a ecumenismului. <<Eram în celulă la Aiud, eu ortodox și un catolic, și l-au băgat în celulă cu noi pe profesorul Vișovan, care era bătut, cu mandibula ruptă, care era greco-catolic. Sus, pe gratiile care dădeau la cer, era o cioară. Dumnezeu a trimis-o acolo, cu o nucă în cioc. Speriată de gemete, a dat cu ciocul și a scăpat nuca jos>>. Și ei, care nu mâncaseră de 4 zile, au făcut cel mai rapid sinod ecumenic de pe suprafața pământului, și au hotărât să i-o dea greco-catolicului pentru că el era cel mai suferind. Și atunci vezi o lumină a acestui creștin care se înalță și care binecuvântează poporul ăsta. Nu a mai fost nicio discuție. Ăsta e poporul român”, a spus Dan Puric.

Artistul crede că vinovați pentru ceea ce se întâmplă astăzi în școala românească sunt o parte a istoricilor, despre care spune că „sunt mincinoși”. Cel mai probabil, Puric se referă la Lucian Boia, despre care spunea în urmă cu câteva luni că este „istoricul cu nume de condiment”.

„Ce s-a întâmplat în anii aceștia de educație? Martirii au fost scoși, au fost trecuți în ilegalitate, istoria a fost pervertită, profesorii au fost mutilați. Au apărut istorici mincinoși, oportuniști. Avem o intelectualitate așa-zisă de vârf oportunistă. Nu mai e țara în care să vină Mircea Vulcănescu să vorbească de tânăra generație. În 1922, el spunea că e diferență între generația tânără și tânăra generație. Generația tânără e un dat biologic, iar tânăra generație este o chestie de atitudine. Este cine suntem noi, spuneau ei.

Acest tineret a fost educat prin straturi de minciună.

Dezbinarea este acest mare păcat al nostru, e crucea noastră pe care o purtăm. Nu ne unește nici măcar creștinismul. Pe poporul român, dacă vrei să-l unești, nu trebui să-i dai o idee, ci o stare de spirit”, a mai spus Dan Puric.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews