Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să nu fie sărbătorit marți, 23 aprilie, dată care coincide cu Marea Marți din Săptămâna Patimilor, ci luni, 29 aprilie, a informat Basilica.


Astfel, anul acesta, cei aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe nu își vor mai serba onomastica în ziua de 23 aprilie, ci pe 29 aprilie.

Potrivit sursei citate, motivul acestei schimbări este acela că data de 23 aprilie coincide cu Sfânta și Marea Marți din Săptămâna Pătimirilor, iar sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie care nu se integrează cu perioada în care ne aflăm, anume aceea de pregătire pentru Învierea Domnului.

Rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare este menționată în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava: „dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în Lunea, Marțea, Miercurea sau Joia cea Mare, atunci cântăm toată slujba seara și dimineața, în Duminica Floriilor”.

Potrivit Arhim. Chiril Lovin,  astfel de mutări ale Slujbei Sfântului „s-au făcut și se fac ori de câte ori sărbătoarea Sfântului Gheorghe cade în Săptămâna Pătimirilor Domnului, chiar dacă a fost sau nu consemnată explicit în calendar”.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe „s-a mutat în altă zi în anii 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 și 2011”.