ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) acuză un producător de energie că și-a închis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criză de electricitate în piață și pentru a crește prețul.

Iulian Iancu a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuțiile între membrii comisiei și reprezentanții ANRE, a reieșit că este vorba despre OMV Petrom, scrie Agerpres.

„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător și-a redus capacitatea de producție la 25-30% — știm că a nu pune la dispoziție 100% din capacitatea de producție este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă și analiză asupra acestei situații. În consecință, a redus capacitatea de producție și a creat o criză de energie electrică în piață. A făcut oferte, în același timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influențând creșterea din piață. (...) Analizând, am observat că au mai existat alți producători care și-au redus capacitatea de producție. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producție a menținut prețurile la nivel ridicat", a spus Iancu, întrebându-l pe președintele ANRE ce măsuri a luat.

Niculae Havrileț, președintele ANRE, i-a răspuns că fiecare producător este liber să decidă ce cantitate de energie generează și pe ce piață bursieră vinde această producție.