ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Izolarea e bună pentru că astfel salvăm vieți. Cine spune că e doar o viroză respiratorie mai dură și se face că nu vede cum mor oamenii în spitale e un ticălos". Hai să lămurim un pic chestiunea asta, vânturată și pe la case mai mari, vezi Liviu Pleșoianu și Mirel Palada.

Să o spun din start, cine gândește că „izolarea salvează vieți" se referă în principal la viață să și a apropiaților. Dacă ar fi atât de empatici nu ar lasă să treacă pe lângă ei observația că de foame și din cauza apei infestate mor în lume câteva zeci de milioane pe an, la fel cum se întâmplă din avorturi, față de care cei 70.000 morți din cauza coronavirusului de până acum sunt un procent nesemnificativ. Alea nu sunt vieți? Dacă nu sunt în apropierea noastră celelalte morți nu contează, nu donăm nimic pentru refugiați, africanii subnutriți, nu combatem avorturile că și așa suntem prea mulți. Dar când e vorba de coronavirus suntem brusc prea puțini. De fapt, suntem doar egoiști. Dovadă că cei mai speriați de coronavirus nu sunt bătrânii care chiar sunt în grupa de risc maxim ci tinerii și vârstă mijlocie care au impresia că au cel mai mult de pierdut, practic bună parte din viață (iar timpul lor e bineînțeles mai prețios decât al bătrânilor). Dorința de a impune carantină dura vine mai ales din zona unde se practică muncă de acasă sau telemunca. Dacă noi avem veniturile asigurate, putem stă în casă bine merci. Când însă află că nu mai au loc de muncă de luna viitoare sau le-a fost tăiat salariul cu 30%, brusc fanii izolării încep să fie mai flexibili. „Poate se mai și exagerează". Când nu ai datorii și locul de muncă e asigurat, ai stă acasă o veșnicie, te uiți la Netflix, comanzi de la eMag, ieși o dată pe săptămâna la Carrefour și viață e chiar frumoasă. Poate stai la curte și profiți zilele astea să îți aranjezi și grădina. Dar ia să ai creditul ipotecar în derulare și să afli că angajatorul te trimite în șomaj sau îți reduce salariul zdravăn, la fel de ferm ai clama izolarea? La fel de tare ai aplaudă prelungirea stării de urgență dacă te temi că la sfârșitul anului te poate așteaptă o executare silită din partea băncii?

Să nu ne mințim, economia nu va porni pe steroizi când lumea va reveni în activitate. Sunt domenii care nu își vor reveni curând (turism, hoteluri și restaurante, industria auto, gadgetareala). Oamenii vor vedea că sunt destui care își pierd serviciul sau au reduceri de venituri și vor fi reticenți în a cheltui că până atunci. Iar reducerea cererii înseamnă mai puține locuri de muncă și venituri mai mici. Iar Guvernul va avea grijă la rândul sau că bugetarii să nu rămână cu aceeași putere de cumpărare, are de dat o satisfacție celor din mediu privat care votează mai ales cu dreapta. Așa că mai slăbiți-ne voi cei care clamați izolarea pentru binele comun având în cap însă doar binele vostru, pentru că va simțiți cu toți sacii în căruță și vi se pare că nu riscați nimic. Vorbiți doar în numele vostru, lăsați lozincile și vorbele mari.

Iar în ceea ce privește „viroză mai dura" există și niște date, dacă vreți să le vedeți. În Islanda, unde s-au testat 7,5% din populație mortalitatea era luni de 0,4%. E mică pentru că sunt mulți asimptomatici (probabil că peste 40%, procent avansat inițial) iar izolarea lor stopează contagiunea exponențială. Pe vasul de croazieră Diamond Princess, unde oamenii au putut interacționa în voie că pe un vas de croazieră și unde toți au fost apoi testați, din 3700 s-au îmbolnăvit 700 (40% dintre ei asimptomatici) și au murit 11. Deci 1,5% mortalitate în condițiile în care pe un vas de croazieră ce pleacă din SUA vârstă medie a pasagerilor e foarte ridicată (majoritatea sunt din grupa de risc maxim deci). Lăsați-mă să nu cred că o pandemie cu o rată medie a mortalitații sub 1% reprezintă sfârșitul lumii. Mai ales că în balanță trebuie așezate și morțile colaterale rezultate din neglijarea bolnavilor cu maladii grave, lipsa unor medicamente esențiale, victimele crizei economice. Și există și declarațiile unor oameni de știință, printre ei destui epidemiologi (nu mai reiau aici), care fluieră în Biserica corectitudinii epidemice. Dar media e focalizată doar pe un singur taler al balanței, mai nimeni nu îi citează și puțini îi distribuie și de aici isteria generalizată.

În final două vorbe despre închiderea Bisericilor aplaudată evident de fanii izolării. Nu sunt un credincios standard dar îi respect pe cei care cred. E mare lucru să investești emoțional în niște idei în ziua de azi când consumismul e adevărată religie. Iar bisericile îmi plac, e multă energie pozitivă acumulată în jurul lor în sute de ani. Oamenii care au venit acolo cu speranța, punându-și încrederea în ceva mai presus de ei și încercând să uite pentru câteva clipe de orgolii mărunte și dorințe de mărire au lăsat urme în timp. Mă simt altfel în apropierea unei biserici, mai liniștit și împăcât cu mine, așa cum în preajma unui mall haosul se simte la fel de bine, stresul, dorința înfrigurată de acumulare crează o senzație de disconfort. Prefer să am de a face cu oameni precum familia Capsali care cred în ceva mai presus de ei și se ghidează după un cod moral strict în relațiile cu alții decât să am în preajma familia Caramitru, sau Liiceanu ori Patapievici. În spatele unor referințe culturale ample se poate ascunde o lipsă de caracter înfiorătoare și o iubire de sine nemărginită. Când te consideri supraom nu prea dai mulți bani pe alții (apropo, va amintiți de povestea cu vinul primit în dar de la Măgureanu și încercat de Liiceanu pe amicii din GDS, să vadă dacă e otrăvit?).

Închiderea bisericilor înseamnă privarea multor oameni de această energie bună și trimiterea lor în fața televizoarelor unde posturile de știri îi împărtășesc seară de seară cu panică și isterie. Iar stresul închide sistemul imunitar, nu e o noutate. Cum se face că sutele de oameni care traversează un hipermarket zilnic reprezintă un risc asumat dar cele câteva sute care ar intra într-o biserica de Înviere ar aduce iadul pe pământ? Eminențe ale izolării, lăsați oamenii să vină în preajma Bisericilor de Înviere, permiteți-le că măcar o zi să nu mai ia lumina de la apostolii OMS și din bisericuțele mediatice! Ați permis că sute de mii din diaspora să vină din zonele roșii ale Europei declarând pe proprie răspundere că vin din zone idilice, treacă de la voi încă o scăpare-lăsați oamenii câteva minute pe lângă biserici de Înviere. O să va pomenească în rugăciunile lor. Știu, nu credeți în „prostii” de genul ăsta. Dar s-ar putea să va prindă bine după cât rău ați făcut în ultima vreme fie din prostie, fie apărând interese meschine.