ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european, documentul cadru urmând să fie semnat la București, pe durata mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, a anunțat, miercuri, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, într-o conferință, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministrul muncii a precizat că pe durata mandatului României la Președinția Consiliului UE va fi elaborată Declarația de la București, care va reflecta „opiniile și părerile copiilor din România, dar și din Europa, și va fi redactată cu sprijinul unei ample rețele de experți europeni în materie de drepturile copiilor.”

„Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc și necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei să îi implice pe copii și pe adolescenți. Ideile lor pot și trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici și programe europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. Participarea copiilor este un drept definit în Convenția cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare", a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Totodată, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman(FOTO),  a subliniat că „este dreptul copiilor să participe la luarea deciziilor care îi privesc (…)", deoarece „copiii sunt cetățeni cu drepturi egale adulților”.

Marius Budăi, ministrul Muncii, și Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, au fost prezenți miercuri, la București, la conferința de prezentare a celor patru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană - Ariana Ardelean, Alexandra Maria Stoica, Panait Tudor-Alexandru și Rareș Voicu - care vor participa la evenimentele desfășurate în cadrul Președinției României la Consiliul UE.

Agerpres precizează că evenimentul face parte din proiectul "Ambasador Junior la Uniunea Europeană", demarat de UNICEF, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, în anul 2018, și are în vedere implicarea tinerilor în dezbaterile care definesc viitorul Europei, având în vedere că 1 din 5 cetățeni europeni este copil sau tânăr.