„Aproape toți românii (95%) cred în Dumnezeu, 21% afirmă că merg săptămânal la biserică, iar 27% consideră necesară organizarea unui referendum pentru definirea constituțională a familiei, relevă un sondaj realizat de Fundația Friedrich Ebert (FES) România”, a fost fraza preluată de mai toată presa din România, joi, 26 aprilie.
 
În realitate, însă, nu a fost un sondaj, ci mai multe. Și nu au fost ale FES, ci ale altora.. Infograficul (Foto jos) afișat de către FES prezintă de fapt niște cifre compilate din mai multe cercetări sociologice: Cult Research, septembrie 2017, Curs ianuarie 2018, Pew Research Center 2017 și recensământul național 2011.
 
Din păcate, ceea ce scria cu litere mici a fost omis sau nu a fost văzut de către redactorii Agerpres care au propagat știrea. Tot din păcate, nu este explicată nici metodologia prin care s-au compilat respectivele cifre, iar în loc de o biserică ortodoxă, infograficul prezintă desenul uneia protestante.
 
De altfel, inclusiv modul în care sunt compilate datele pe care pe care prezintă FES, ridică suspiciuni. Astfel, sondajul CURS citat de către FES prezintă cifre devastatoare pentru susținătorii activismului LGBT în România. Spicuim câteva:
 
Peste 90% dintre români privesc căsătoria drept uniune între femeie și bărbat cu scopul de a procrea, crește și educa copii;

83% dintre români au spus că sunt împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

65% dintre români sunt împotriva legalizării parteneriatelor civile

87% dintre români resping adopția de copii din partea homosexualilor

80% dintre români cred că Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societății.

83% dintre români se declară împotriva educației sexuale în școli

În studiul realizat de americanii de la Pew Research Center, prezentat la vremea respectivă și de ActiveNews, cifrele sunt la fel de clare. Cităm:

„Pe plan moral, 85% dintre români resping homosexualitatea, fiind în top la acest capitol, alături de Armenia, Georgia, Rusia și Ucraina. Doar 26% dintre români sunt de acord cu mariajele între persoanele de același sex, la egalitate cu grecii. La polul opus se află Armenia și Georgia, cu 3%.

Ȋn România, 86% din cei chestionați au declarat că homosexualitatea nu trebuie acceptată în societate, 10% au avut o opinie diferită, iar 4% – nicio părere.

Conform sondajului, românii sunt cei mai practicanți dintre ortodocși, cu 21% care se participă săptămânal la slujbele Bisericii, mult peste media țărilor ortodoxe, care este de 10%. 

În ceea ce privește Sfânta Scriptură, românii cred în majoritate absolută că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu (76%), fiind depășiți la acest capitol doar de gruzini (77%).

Rolul social și unificator al Bisericii Ortodoxe este apreciat de 69% dintre români, fiind pe locul 2 în clasament, doar georgienii depășindu-ne la capitolul acesta (73%).

De asemenea, 65% dintre compatrioții noștri cred că Biserica întărește moralitatea în societate”
 
Fundația Friedrich Ebert este „copilul” Partidului Social Democrat din Germania, având o orientare îndreptată împotriva valorilor creștine.

Printre altele, în 2015, FES a organizat o expoziție la Cluj împotriva „extremismului de dreapta”, iar  Valeriu Gafencu (supranumit Sfântul Închisorilor) sau Ion Gavrilă Ogoranu (cel mai cunoscut lider al rezistenței armate anti-comuniste) erau arătați drept exponenți ai extremismului. Crucea maramureșeană tradițională era și ea, „simbol” al extremismului. În altă ordine de idei, FES manifestă o neobișnuită apetență în a măsura, anual, credincioșia românilor.
 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews