ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când vine vorba despre demonizarea României și a românilor, avem de discutat pe două planuri: gafele „omenești” și defăimarea metodică, programată, calculată.

Să luăm cazul Ilie Năstase. Năstase este, fără discuție, una dintre puținele personalități românești recunoscute global. Când spui Năstase, spui România. Ce face Năstase se reflectă asupra României, atât în bine, cât și în rău.

Întreb: cui i-a folosit circul și bătaia de joc din jurul surprinderii sale băut la volan? Legii și ordinii? În niciun caz. Spun unii că dacă era în SUA sau alte părți, era „legat și împușcat”. Nimic mai fals! În SUA și în Occident, imaginea celebrităților este protejată, chiar atunci când greșesc, tocmai datorită impactului social pe care îl au respectivele persoane.

Recent, a fost mediatizat cazul producătorului american Harvey Weinstein. Acuzat de chestii mult mai grave decât Năstase, Weinstein a fugit de lege și într-un final s-a predat la o secție de poliție. A fost scos de-acolo demn, cu capul sus, dar cu mâinile legate, într-o filmare de câteva secunde. Își poate închipui cineva că nu a fost negociat fiecare detaliu al predării sale între autorități și avocații lui Weinstein? Bineînțeles că nu. 

În schimb, la noi, vajnicii apărători ai șoselelor au scos cu forța și brutalizat o persoana de 71 de ani, general în rezervă și unul dintre puținele repere sportive ale țării. Totul în fața unei camere video, difuzată apoi peste tot. Prilej pentru ca deontologicul cotidian „Adevărul” să titreze cu o voluptate ieșită din comun că „Năstase s-a făcut de râs la nivel global”. Ca „argument”, sunt produse cinci propoziții apărute pe internet despre Năstase. Culmea, străinii au scris acele propoziții cu mai multă decență decât a făcut-o chiar jurnalistul de la Adevărul. Nici vorbă de „făcut de râs global”. Pare-se că niște oameni mici țin morțiș să-i aducă pe toți la nivelul lor. Să scuipe pe ei, așa cum sunt și ei scuipați, la rândul lor. Azi e Ilie Năstase, ieri au fost Hagi, Beligan, Adrian Păunescu, Marin Moraru, etc.

Ilie Năstase a greșit fără îndoială. Omenește.  A încălcat legea. Ar fi trebuit să-și primească pedeapsa și atât. Ar fi meritat discreție pentru cât a adus ca imagine și nu numai, pentru țara asta. Se puteau găsi soluții, dar nu s-a dorit. Dacă Năstase nu și-a putut apăra demnitatea, trebuia să i-o apărăm noi, „căci cu ce măsură veți măsura, cu aceeași vi se va măsura”.( Luca 6:38)

Pe alt plan, avem cazul Radu Jude.

Radu Jude se ocupă cu demonizarea românilor. Metodic, calculat, rece. El alege mereu acea versiune a istoriei în care românii sunt vinovați. Nu există nicio nuanță. Niciun dubiu. Radu Jude se simte obligat „să ne arate bârna din ochii noștri”. În fiecare an. Mereu. Fără oprire. Nu se știe cine i-a încredințat această misiune. Poate că Radu Jude se simte vocea conștiinței naționale sau cine știe, poate doar vrea și el să-și plătească ratele. Cum o fi să accepți bani veniți din buzunarele poporului „rasist, homofob și antisemit”? Dacă Radu Jude este „părintele” care trebuie să educe „poporul”, mă întreb ce metodă pedagogică e aceea în care copilul e abuzat și înjurat, inducându-i-se constant mentalitatea că el este perpetuu vinovat pentru tot ce i se întâmplă? Așa-și educă el copilul de-acasă?

În orice caz, Radu Jude este premiat pentru munca lui. Este apreciat. I se cere părerea. Nu vezi un articol rău despre el. Facebook-ul nu ia foc. Se vorbește despre el în străinătate. Ne-am obișnuit. Dacă îndrăznești să spui că totul nu este alb sau negru, ești catalogat ca „fascist”, „rasist”, „antisemit”, dușman al poporului.

Din câte știu, când pleacă pe undeva, Ilie Năstase apără România și românii, nu lasă țara să fie călcată în picioare. Dar unii și alții îl distrug, deși n-a greșit mai mult decât a făcut-o oricare dintre noi. Radu Jude ne mistifică istoria, ne maculează prezentul și ne compromite viitorul pe banii noștri. Și totuși nu e deranjat nici cu o pană.

Și acum răspundeți-vă la întrebarea: elita care conduce țara asta e românească sau nu?

PS. În caz că nu e clar, respect, Ilie!