Deputatul independent Matei Adrian Dobrovie îi propune Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius-Constantin Budăi, trei măsuri pentru a ajuta femeile aflate în criza de sarcină, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Astfel, prima propunere constă în „introducerea în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea nr. 867/2015, a serviciului social de consiliere pentru femeile în criză de sarcină. Există în Nomenclator centre pentru situații de criză, care implică situații de urgență, precum și centre de zi pentru monitorizare, asistență și sprijin al femeii gravide predispuse să își abandoneze copilul ori centre pentru gravide în dificultate, dar nu este inclusă și criza de sarcină”.


De asemenea, deputatul susține și o inițiativă „prin care să se introducă în codul COR– Clasificarea ocupațiilor din România aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1116/2013, și ocupația de consilier pentru criza de sarcină”.

În al treilea rând, Matei Dobrovie propune acordarea unei indemnizații pentru femeia însărcinată.

„O altă problemă cu care se confruntă femeile în criză de sarcină o reprezintă lipsa resurselor financiare necesare pentru a acoperi nevoile lor speciale din perioada sarcinii. O variantă de ajutor financiar ar fi oferirea unei indemnizații pentru femeia însărcinată, de aproximativ 200 Ron/lună pe toată perioada sarcinii, sumă acordată în două tranșe, respectiv în a patra și a opta lună de sarcină, indiferent de veniturile pe care le are mama, pentru a crește calitatea vieții mamei prin oferirea de îngrijire și de sprijin financiar suplimentar”, a scris Dobrovie.

În altă ordine de idei, Matei Dobrovie vine și în susținerea părinților care au pierdut o sarcină și vor să ia trupul copilului pentru a-l înmormânta.

„Astfel, este necesar să se modifice art. 4 și art. 5 din Ordinul de ministru sus-menționat, care prevăd că „produsul de concepție fãrã semne de viațã expulzat din organismul matern dupã vârsta de gestație de 28 de sãptãmâni este declarat fãt nãscut mort”, iar „expulzia din organismul matern a unui produs de concepție fãrã semne de viațã înainte de vârsta gestaționalã de 28 de sãptãmâni este declaratã și înregistratã ca avort”. Totodată, art. 7 al aceluiași act normativ, prevede că doar „Pãrinții unui fãt nãscut mort sau decedat ulterior nașterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia.” Așadar, pentrul fătul expulzat din organismul mamei înainte de 28 de săptămâni, părinților nu li se oferă dreptul de-l înhuma”, afirmă deputatul în interpelarea trimisă Ministrului Muncii și Justiției Sociale.

 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews