ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul independent Matei Adrian Dobrovie îi propune Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius-Constantin Budăi, trei măsuri pentru a ajuta femeile aflate în criza de sarcină, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Astfel, prima propunere constă în „introducerea în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea nr. 867/2015, a serviciului social de consiliere pentru femeile în criză de sarcină. Există în Nomenclator centre pentru situații de criză, care implică situații de urgență, precum și centre de zi pentru monitorizare, asistență și sprijin al femeii gravide predispuse să își abandoneze copilul ori centre pentru gravide în dificultate, dar nu este inclusă și criza de sarcină”.


De asemenea, deputatul susține și o inițiativă „prin care să se introducă în codul COR– Clasificarea ocupațiilor din România aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1116/2013, și ocupația de consilier pentru criza de sarcină”.

În al treilea rând, Matei Dobrovie propune acordarea unei indemnizații pentru femeia însărcinată.

„O altă problemă cu care se confruntă femeile în criză de sarcină o reprezintă lipsa resurselor financiare necesare pentru a acoperi nevoile lor speciale din perioada sarcinii. O variantă de ajutor financiar ar fi oferirea unei indemnizații pentru femeia însărcinată, de aproximativ 200 Ron/lună pe toată perioada sarcinii, sumă acordată în două tranșe, respectiv în a patra și a opta lună de sarcină, indiferent de veniturile pe care le are mama, pentru a crește calitatea vieții mamei prin oferirea de îngrijire și de sprijin financiar suplimentar”, a scris Dobrovie.

În altă ordine de idei, Matei Dobrovie vine și în susținerea părinților care au pierdut o sarcină și vor să ia trupul copilului pentru a-l înmormânta.

„Astfel, este necesar să se modifice art. 4 și art. 5 din Ordinul de ministru sus-menționat, care prevăd că „produsul de concepție fãrã semne de viațã expulzat din organismul matern dupã vârsta de gestație de 28 de sãptãmâni este declarat fãt nãscut mort”, iar „expulzia din organismul matern a unui produs de concepție fãrã semne de viațã înainte de vârsta gestaționalã de 28 de sãptãmâni este declaratã și înregistratã ca avort”. Totodată, art. 7 al aceluiași act normativ, prevede că doar „Pãrinții unui fãt nãscut mort sau decedat ulterior nașterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia.” Așadar, pentrul fătul expulzat din organismul mamei înainte de 28 de săptămâni, părinților nu li se oferă dreptul de-l înhuma”, afirmă deputatul în interpelarea trimisă Ministrului Muncii și Justiției Sociale.