ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) afirmă că despăgubirea deținuților care au stat în condiții necorespunzătoare va costa statul între 370 și 550 de milioane de euro și că, periodic, trebuie să corecteze „încercările de dezinformare ale ministrului Justiției”. 

„Mai nou, încearcă să ne convingă că, deși a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o”, susțin sindicaliștii. „Periodic, ne aflăm în neplăcuta situație de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiției, care - mai nou - încearcă să ne convingă că, deși a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înțeles dimensiunea dezastrului: această inițiativa va costa între 370 și 550 de milioane de euro”, susțin sindicaliștii din ANP, citatți de agenția de presă News.ro

Aceștia fac referire la o postare pe Facebook a ministrului Tudorel Toader care a scris că „niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale foștilor deținuți, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare” și atașează comunicatului o declarație video a ministrului în care vorbește despre faptul că Ministerul Justiției va propune ca despăgubire o supă cuprinsă între 5 și 8 euro pe zi.

Sindicalilștii susțin că valoarea totală a despăgubirilor va fi uriașă. „Concret, la un rulaj total al deținuților, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deținut) și 550 milioane euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deținut). În estimarea costului total am introdus o valoare mediană: nu toți deținuții beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare”, mai spun sindicaliștii. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în 21 martie, că se fac calcule pentru a stabili impactul financiar al acordării de despăgubiri ce vor fi acordate deținuților care au stat în condiții necorespunzătoare.