ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pro Vita Iași organizează vineri, 22 aprilie 2016, între orele 09:00 și 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu” din Iași, dezbaterea publică regională (Nord-Est) pe tema „Educație pentru Sănătate, între controverse și reformă socială”, eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – România educată, organizată de către Departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale a României.
 
Tematica propusă în cadrul dezbaterii Educație pentru sănătate, între controverse și reformă socială vizează analiza stadiului consultărilor publice naționale derulate pe tema educației pentru sănătate, precum și discutarea conținutului disciplinei omonime pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Obiectivele evenimentului sunt, pe de o parte, consultarea publică regională cu privire la conținutul curricular al disciplinei, iar pe de altă parte, stabilirea statutului disciplinei în planul cadru de învățământ.

Rezultatul dezbaterii va consta în asumarea unei rezoluții cu privire la statutul și conținutul disciplinei Educația pentru sănătate în planurile de învățământ.
În cadrul evenimentului vor avea loc alocuțiuni, discuții și dezbateri susținute de delegați ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, politicieni, deputați și reprezentanți ai ONG-urilor și instituțiilor de învățământ universitare și pre-universitare din Iași și din întreaga regiune Nord-Est.

Iată și argumentul oferit de organizatori:

”Tematica propusă în cadrul dezbaterii Educație pentru sănătate, între controverse și reformă socială vizează analiza stadiului consultărilor publice derulate până la momentul actual, precum și discutarea conținutului disciplinei omonime pentru ciclul primar, gimnazial și liceal.

Conform articolului 29(6) din Constituția României „părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine”. Așadar, ca o consecință a responsabilității majore pe care o avem în fața asumării schimbărilor strategice din domeniul educației, ne propunem să consolidăm regula dialogului activ între actorii societali, și, nu în ultimul rând, să apelăm la specialiștii din mediul preuniversitar, universitar, alături de elevi, părinți, factori de decizie locali, naționali, organizații neguvernamentale, în concluzie, toți actorii comunitari care pot să structureze ethosul învățământului românesc.

Amintim doar că modernitea nu echivalează cu destructurarea identității culturale românești, bazată pe valori spirituale, tradiționale, pe un profil etic care să se regăsească în asumarea standardelor morale într-un pact educațional unitar.

În acest sens propunem următoarele obiective:
1. consultarea publică regională cu privire la conținutul curricular al disciplinei;
2. stabilirea statutului disciplinei în planul cadru de învățământ.

Rezultatul dezbaterii va consta în asumarea unei rezoluții cu privire la  statutul și conținutul disciplinei Educația pentru sănătate în planurile de învățământ.

Dezbaterea publică regională „Educație pentru Sănătate, între controverse și reformă socială”  este rezultatul gândirii și efortului unui grup de inițiativă format din Departamentul Pro Vita al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopia Iașilor, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Asociația Familia Tradițională, Centrul de Informare și Suport Comunitar –AIDROM Iași.

Instituțiile și organizațiile non-guvernamentale membre ale grupului de inițiativă ce propune organizarea conferinței „Educație pentru sănătate între controverse și reformă socială” reprezintă o parte din actorii comunitari relevanți pentru decizia publică regională.
     
Educația pentru sănătate este o componentă esențială a demersului de structurare a unei strategii pentru domeniul educațional având în vedere că implică mai multe dimensiuni ale dezvoltării psiho-pedagogice și afectice a elevilor.

Departamentul Pro Vita al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor are ca misiune "protecția copilului și a familiei”, iar asumarea rolului de "partener stabil al societății” a determinat implicarea acestei entități în realizarea dezbaterii propuse. Mai mult decat atât, Departamentul Pro Vita desfășoară proiecte, campanii de informare, conferințe, dezbateri a căror beneficiari sunt mii de copii din regiunea Moldovei și familiile lor.  

Politica educațională este fundamentul pe care se clădește societatea, iar dialogul partenerilor comunitari despre învățământul românesc transformă acest demers în responsabilitate publică esențială.”, se arată în comunicatul remis de organizatori.