ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Week-endul trecut, la Balc, a avut loc tradiționala partidă de vânătoare organizată de Ion Țiriac, la care au participat câțiva dintre cei mai bogați oameni din Europa.

Aceștia au fost cazați într-un complex vânătoresc în care mergea des și Nicolae Ceaușescu, iar acum Ion Țiriac administrează un domeniu de 11.500 hectare de teren și o pădure în Bihor, deși în acte apar doar firme cu acționariat ascuns sau cunoscuți de-ai săi, anunță evz.ro.

Conform aceleiași surse, se pare că magnatul deține domeniul de la Balc prin intermediul unor offshore-uri și a unui angajat al cercetătorului său științific.

Complexul de vânătoare este controlat prin firma Wild Boar Club din Bihor, care anual solicită aprobări de la Direcția Sanitar-Veterinară din Bihor, pentru desfășurarea partidei de vânătoare, asta pentru că porcii sunt donați unor cămine de copiii și bătrâni.

Teodor Dorcescu administrează această societate, care are ca acționari offshore-urile Neriza Investment Ltd și Callum Investment Ltd din Nicosia, Cipru. Aceste două firme au acționariatul ascuns.

Același Teodor Dorcescu este și administratorul colecției de mașini de lux deținută de fostul tenisman, denumită „Galeria Țiriac Collection”, dar și a altor firme din Grupul Țiriac.

Wild Boar Club a fost înființată în 2002, când s-a primit concesiunea pentru a administra, până în 2015, întregul domeniu de la Balc. La acel moment, societatea era deținută tot de un offshore, Weybridge Holdings Limited, societate care face parte din Grupul Țiriac.

În 2009, Țiriac a renunțat la fondul de vânătoare de la Balc, care are o suprafața de aproximativ 10.000 de hectare. Asta pentru că se schimbase legislația, iar „chiria” sa anuală creștea de la 20.000 de euro la 300.000 de euro.

În urma deciziei miliardarului, Ministerul Agriculturii a organizat o nouă licitație în urmă cu șase ani, câștigată de Asociația de Vânătoare Waidmannsheil din Bihor.

S-a încheiat un contract de zece ani cu o valoare anuală de aproximativ 27.000 de euro. Reprezentantul și administratorul Asociației Waidmannsheil era Radu Mihai Demian.

”Eu nu mai reprezint acum această asociație. Concesiunea pentru fond este până în 2019, dar fondul nu are legătură cu acel complex de vânătoare din mijlocul pădurii. Acela este proprietate privată a domnului Țiriac, este în jurul cabanei și este înconjurată cu gard electrificat. Fondul nu are treabă cu acest complex”, a explicat Demian pentru sursa de mai sus.