ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un documentar american despre viața românilor în anii '60-'70 a fost postat pe youtube, având în centru o familie din comuna Bogdan Vodă, Maramureș.

Numele original al filmului este "Radu, băiatul din România".

Îmbrăcați în albul pur al costumelor naționale, românii de-atunci își începeau ziua cu răcoarea apei reci de la fântână, cu muncile repartizate pentru fiecare membru al familiei și totul se încheia cu masa de seară: ciorbă de fasole, murături și mămăligă.

Naratorul american nu uită să precizeze că eroii noștri își făceau aproape totul ei înșiși, că fiecare membru al familiei avea un rol atât social cât și economic și că există o rânduială ce părea netulburată și perfecționată de secole. Săptămâna se încheia cu ziua "în care se uita de muncă" și în care tot satul se strângea la biserica din sat, veche din secolul XVIII, exemplu "al măiestriei la care ajunseseră românii în sculptarea lemnului".
Imaginile arată o Românie curată, în care locuitorii de sat nu produceau aproape niciun fel poluare sau reziduuri. Și totul se întâmpla doar acum 50 de ani.

Din păcate, destinul eroului principal, Radu, a fost unul trist simbolizând parcă pe cel al satului și al neamului românesc: acesta s-a mutat la oraș în 1986, iar în 1997 a plecat la muncă în Franța.

Doar un an mai târziu a fost găsit mort în locuința de lângă Paris în care locuia.