ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documentarul "Dezastrul din Colectiv" va fi accesibil și persoanelor care nu recepționează Discovery, la scurt timp după lansarea producției.
 
Ada Roseti, directorul de programe pentru Discovery Europa Centrală și de Est, a declarat, joi, la avanpremiera documentarului "Dezastrul din Colectiv", că foarte curând după data premierei pe Discovery Channel (13 martie, ora 22.00), documentarul va fi disponibil pentru oamenii care doresc să-l vizioneze, dar nu au acces la această televiziune. Însă nu a oferit detalii în legătură cu modalitatea prin care producția va fi difuzată: online sau printr-o colaborare cu o altă televiziune. Deocamdată, Discovery caută soluții în acest sens.
 
Documentarul are o durată de 44 de minute și va fi difuzat fără a fi întrerupt de reclame.

La eveniment au fost prezenți Charlotte Reid, producător executiv din partea Discovery Networks International, alături de Mișu Predescu, coordonatorul echipei locale de producție, și Nick Allder, expert internațional în efecte speciale și măsuri de siguranță, care a luat parte la realizarea documentarului.

Charlotte Reid a declarat că documentarul va fi difuzat și în alte țări prin rețeaua Discovery. "Suntem foarte hotărâți să spunem povestea și dincolo de granițele României".

Cel care a venit cu ideea realizării acestui documentar a fost Mișu Predescu, coordonatorul echipei locale de producție. Acesta a declarat că, fiind foarte impresionat de ceea ce s-a întâmplat la finalul lunii octombrie în clubul Colectiv, în zilele următoare s-a gândit "cu mai mulți prieteni" cum ar fi să spună povestea din perspectiva "oamenilor de acolo".

"În noiembrie, am propus asta celor de la Discovery", a spus Predescu, adăugând că "împreună cu colegii de la Londra" a încercat să redea povestea într-un mod obiectiv.

Concret, după ce în noiembrie 2015 a venit propunerea de realizare a unui documentar despre incendiul din clubul Colectiv din perspectiva martorilor, în decembrie a început producția. Reconstituirea a fost făcută la începutul lui ianuarie, iar în lunile ianuarie-februarie au fost filmate interviurile cu opt dintre supraviețuitorii tragediei, inclusiv cu Gabriel Popescu, cel care a sunat la 112 în noaptea incendiului, dar și cu cadre medicale și reprezentanți ai Poliției.

În afară de Gabriel Popescu, în documentar apar, potrivit Mediafax, Miluță Flueraș, Paul Grigoriu, Andrei Trifu, Adrian Dorogan, Ema Bărăscu, Mircea Becherescu și Cristian Matei, toți fiind supraviețuitori ai tragediei din Colectiv.

Pentru realizarea documentarului au fost intervievate persoane din fiecare categorie reprezentativă în succesiunea evenimentelor din seara tragediei: supraviețuitorii care au fost sau nu răniți, rudele acestora, personalul medical și autoritățile implicate în operațiunile de salvare. De asemenea, în documentar apar și un expert internațional în efecte speciale și probleme ce țin de siguranță și un expert în chimie aplicată.

Există și momente filmate care, din cauza restricțiilor de reglementare în audiovizual, nu pot fi difuzate și nu au fost introduse în materialul final: "Erau amintiri care depășeau... amintiri dureroase, îngrozitoare", a spus emoționat Mișu Predescu.