ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi militari români și-au pierdut viața și un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, transmite Ministerul Apărării Naționale.

 

Anunț oficial al NATO. Cine i-a ucis pe cei doi militari români în Afganistan

ACTUALIZARE 22.00 Cei doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan au fost uciși de doi indivizi care purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare și securitate, a declarat pentru Digi24 un purtător de cuvânt al operațiunii „Resolute Support”, potrivit News.ro.

Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, precizează NATO într-un răspuns la solicitarea Digi24, fără a specifica dacă cei doi făceau parte din rândul forțelor afgane sau dacă au pătruns în unitate deghizați în soldați.

Membrii operațiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă și i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori, mai spune NATO.

Oficialii misiunii internaționale din Afganistan și responsabilii afgani au deschis o anchetă asupra incidentului, iar NATO promite că va da alte informații de îndată ce vor fi disponibile.

 

 

ACTUALIZARE. 17.00 Cei doi militari români din Afganistan nu și-au pierdut viața ca și ceilalți de până acum din cauza unei explozii, ci dintr-o altă cauză, a afirmat sâmbătă fostul ministru al Apărării Mircea Dușa, care a transmis condoleanțe familiilor îndoliate.

"Incidentele astea, până acum, s-au întâmplat ca urmare a exploziei unui dispozitiv improvizat. De această dată a fost un eveniment de alt gen și sigur Ministerul Apărării va face precizările de rigoare", a declarat pentru AGERPRES, Mircea Dușa. Întrebat la ce se referă exact atunci când afirmă că "a fost un eveniment de alt gen", el a spus: "Las totuși să facă precizările Ministerul Apărării".

 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cei doi militari români și-au pierdut viața pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, sâmbătă la ora 10.45. Un al treilea militar român a fost rănit în incident, transmite Ministerul Apărării Naționale.


"În urma incidentului, celor trei militari de la forțele pentru operații speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la fața locului și au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian și sergentul Vizireanu Adrian nu au supraviețuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania" se arată într-un comunicat de presă.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

 „Am aflat cu profundă tristețe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât și în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanțe familiilor, prietenilor și camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanțe la încetarea din viață a celor doi militari români în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar.

''Am primit cu durere vestea încetării din viață a celor doi militari români căzuți la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noștri și-au servit țara cu devotament și curaj și vor rămâne veșnic în amintirea mea și a poporului român. În aceste momente de tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Militarului rănit în aceeași misiune îi urez însănătoșire grabnică și să se întoarcă cu bine acasă'', este mesajul șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.