ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două sindicate ale angajaților din penitenciare - Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) și Federația Națională a Lucrătorilor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FNLANP) - susțin că la originea revoltelor izbucnite în mai multe închisori din țară se află televiziunile ai căror patroni sunt în detenție.

SNLP avertizează că, dacă în timpul protestelor, membrii de sindicat vor fi agresați, vor protesta în fața posturilor TV pe care le consideră responsabile de această situație. La rândul său, FNLAP critică "reacția slabă" a conducerii ANP.

"Putem înțelege interesul și ignoranța tuturor celor care trâmbițează o preocupare pentru condițiile de detenție. Nu înțelegem demersul din perspectiva în care nu am văzut o zbatere în zona în care am putea crește numărul locurilor de cazare. Nu putem înțelege nici faptul că până la momentul în care, în penitenciare, nu au ajuns persoane cu influență în zona media sau potente financiar, sistemul penitenciar nu a fost un subiect pe ordinea de zi a media", remarcă liderul Federației Sindicatelor din ANP, Florin Șchiopu, într-o postare pe site-ul organizației sindicale.

El acuză și Ministerul Justiției de ignoranță.

"Nu ieșim că avem condiții de detenție improprii când responsabil de acest lucru este atât Ministerul Justiției, cât și Guvernul României. Nu ieși că iei în calcul o amnistie sau grațiere, în condițiile în care ai Parlamentul în vacanță și tu, Guvern, nu ești abilitat să emiți vreo normă în acest sens. Cred că situația actuală ar trebui asumată de Guvernul român și găsite soluțiile care să nu vulnerabilizeze personalul de penitenciare", afirmă liderul sindical.

În opinia sa, este "imperativ necesară" aplicarea prevederilor legale detinuților care distrug, care incendiază și celor care consideră că folosirea forței este soluția.

"Aceste lucruri sunt asumate de ANP, respectiv că în România penitenciarele sunt supraaglomerate. Din păcate, lucrurile nu depind de noi. Dacă am găsi locații care să modifice structura de cazare, am fi primii care ne-am dori. În condițiile actuale ale deținuților, de aglomerar,  trăiește și personalul. Spre deosebire de deținuți, care pot cere unele lucruri, angajații nu au cum să ceară pentru că sistemul penitenciar nu le poate rezolva azi problema", a declarat Șchiopu pentru News.ro.

Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) susține că scopul final al acestor demersuri este acela de a forța o amnistie.

"Patronii de trusturi trebuie extrași, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalți deținuți nu contează, folosesc scopului", afirmă sindicaliștii într-o postare pe site-ul SNLP.

Sindicatul susține că, exceptând Penitenciarul Poarta Albă, nu au fost înregistrate încă proteste în unități care includ regimurile semideschis și deschis. De asemenea, SNLP susține că, deși la Penitenciarul Jilava nu sunt proteste, mai multe care de transmisie ale televiziunilor se află la poarta închisorii, ceea e poate reprezenta o provocare.

"Dacă un singur coleg de-al nostru va păți ceva din elanul vostru de a vă recupera patronii încarcerați, ne vom invita singuri în platou. În platoul din fața televiziunilor. Și vom protesta. Legal. Cât va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!", avertizează sindicaliștii.

Ei spun că sunt expuși permanent agresiunilor, lucru pe care și-l asumă, dar cer să fie lăsați să își facă meseria.

Cele două posturi sunt Antena 3 și Realitatea Tv, ai căror patroni, Dan Voiculescu, resprectiv Maricel Păcuraru, se află după gratii. Tototdată, cei doi sunt judecați în alte procese.

Ministrul Justiției s-a adresat persoanelor aflate în detenție asigurându-le că nu îi sunt străine problemele lor și a precizat că "sunt necesare măsuri care să corecteze precaritatea din sistem, să rezolve supraaglomerarea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la hrană, la accesul la muncă, asistența medicală și mai ales la pregătirea reintegrării sociale" a acestora.

"Trebuie să avem în minte faptul că scopul unei pedepse este în primul rând reeducarea. (...) Am făcut o promisiune publică, dar și o promisiune, repet, celor din detenție, cu care m-am întâlnit și le-am spus că mă aplec asupra restanțelor și insist asupra acestui cuvânt — restanțelor, pe care eu le-am găsit", a afirmat ministrul Justiției.

Miercuri, în mai multe penitenciare din țară au loc proteste ale deținuților care cer îmbunătățirea condițiilor de detenție.