ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți 13 iunie, câteva zeci de persoane au manifestat în fața Guvernului României, pentru a cere implicarea autorităților în cazul Cameliei Smicală, românca ai cărei copii - și ei cetățeni români, au fost luați de statul finlandez. 

Printre cei care și-au exprimat solidaritatea cu familia Smicală s-au numărat și doi cetățeni israelieni, Gyal Raz și Avi Mistru, care au și semnat memoriul trimis de protestatari premierului Sorin Grindeanu. 

Gyal Raz a declarat în exclusivitate pentru ActiveNews că nimeni nu ar trebui să aibă dreptul să intervină în viețile private ale oamenilor și crede că orice mamă aflată într-o țară străină ar trebui să poată să-și crească pruncii precum la ea acasă.

„Am semnat pentru că noi credem în drepturile omului și pentru că noi credem că oamenii au dreptul să se comporte la fel precum în țara lor. Camelia și-a crescut copiii precum orice mamă din România și nimeni nu ar trebui să ne ia copiii și să intre în viața noastră așa cum a făcut-o guvernul finlandez. Pentru siguranța oamenilor și pentru ca oamenii să poată călători fără teamă, aceste lucruri trebuie eliminate și fiecare ar trebui să respecte cultura celuilalt. Faceți o treabă foarte importantă și vă susținem!”, ne-a spus tânărul israelian.

Și Avi Mistru, celălalt cetățean al statului Israel aflat la protest, a spus că orice copil are nevoie, în primul rând, de o mamă și de un tată.
 

„Cred că fiecare femeie are dreptul să-și crească copiii. Am auzit, acum, ca turist, de acest caz și mă întristează. Consider că nu poate există un "drept" care să-ți permită să iei copiii de lângă părinții lor, indiferent de ce crezi (ca stat). Copiii au nevoie de mama lor, și de tatăl lor. Pur și simplu nu înțeleg (de ce au făcut asta). Mulțumesc”, i-a mărturisit el jurnalistului Victor Roncea.